USA sa zamerali na drôty, európske vraj majú dumpingovú cenu

Taliansko, Južná Kórea, Španielsko, Turecko a Británie podľa Spojených štátov predávajú na trhu USA valcované drôty z uhlíkovej a legovanej ocele s dotáciami a za dumpingové ceny.

21.03.2018 09:25
debata (5)

Vyplýva to zo zistení amerického ministerstva obchodu. Ak americká Komisia pre medzinárodný obchod (ITC) zistí, že tento dovoz poškodzuje domácich výrobcov, ministerstvo na neho môže uvaliť clo vo výške až 147,63 percenta na obdobie piatich rokov. ITC sa má k veci vyjadriť začiatkom mája.

Ministerstvo začalo vyšetrovanie na základe žiadostí spoločností Gerdau Ameristeel US Inc, Nucor Corp, Keystone Consolidated Industries a Charter Steel.

Valcované drôty sú v oceliarstve široko využívaným medziproduktom. Vývozcovia z Talianska, Južnej Kórey, Španielska, Turecka a Británia ich predávajú pod reálnou hodnotou o zhruba päť až 148 percent, uviedlo ministerstvo. Zistilo tiež, že Taliansko a Turecko svoje výrobcu subvencujú.

V roku 2016 dodala Taliansko na americký trh valcované drôty za 12,2 milióna dolárov, Kórea za 45,6 milióna, Španielsko za 40,7 milióna, Turecko za 41,4 milióna a Británia za 20,5 milióna dolárov.

Vyšetrovanie sa týka spoločností Ferriere Nord a Ferriera Valsider (Taliansko), POSCO (Južná Korea), Global Steel Wire, CELSA Atlantic, Compaňia Espaňola de Laminacion, ArcelorMittal Espaňa (Španielsko), Habas Sinai ve Tibbi Gazlar Istihsal Endustrisi a Icdas Celik Enerji Tersane ve Ulasim Sanayi (Turecko) a British Steel Ltd a Longs Steel UK Ltd (Británia), uviedla agentúra Reuters.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #clo