Trump zakázal používanie venezuelských digitálnych mien

Americký prezident Donald Trump v pondelok vydal exekutívny príkaz zakazujúci jednotlivcom aj podnikom v Spojených štátoch používanie venezuelských digitálnych mien.

19.03.2018 20:47
debata (4)

Informoval o tom Biely dom. Venezuela podľa Trumpa tieto meny zavádza v snahe vyhnúť sa ekonomickým sankciám zo strany Spojených štátov.

Venezuelská vláda si od digitálnych mien sľubuje, že krajine pomôžu dostať sa z hlbokej ekonomickej krízy. Vláda minulý mesiac zaviedla kryptomenu s názvom petro krytou ropou. Krátko potom predstavila ďalšiu kryptomenu petro gold krytú zlatom.

Washington na konci augusta uvalil na Venezuelu tvrdé ekonomické sankcie, ktorých cieľom je okrem iného znemožniť krajine prístup na finančné trhy v USA. Sankcie sú namierené „proti diktatúre vo Venezuele“ a obmedzujú napríklad nákup dlhopisov venezuelskej vlády.

Petro má podľa vlády Venezuele v čase hospodárskych sankcií zo strany USA a nedostatku devíz umožniť návrat na medzinárodné finančné trhy. Venezuelská opozícia tvrdí, že zavedenie kryptomeny petro predstavuje nelegálnu formu emisie dlhopisov.

Venezuela už piaty rok zápasí s hospodárskou recesiou, ktorá je podľa kritikov výsledkom zlyhania socialistického riadenia ekonomiky a prepadu cien ropy na svetových trhoch. Trpí tým väčšina obyvateľov, ktorí majú obmedzený prístup k potravinám a liekom pre ich nedostatok alebo preto, že si ich nemôžu dovoliť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Venezuela #kryptomena #petro