Fitch o Slovensku: Politická kríza zvyšuje neistotu, ale nemusí ovplyvniť ekonomiku

Politická kríza na Slovensku podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Fitch zvýšila v krajine pre najbližšie obdobie neistotu, ale nie sú podľa nej pravdepodobné výrazné zmeny ekonomickej alebo fiškálnej politiky.

17.03.2018 09:22
debata (2)

Hoci politické dôsledky zostávajú neisté, fiškálna politika je ukotvená ustanoveniami domácej a európskej legislatívy a nastavenie ekonomickej politiky podporuje priaznivý hospodársky rast, uviedla v piatok agentúra. Konštatuje, že ešte nie je jasné, či štvrtková rezignácia premiéra Roberta Fica zmierni krízu. Neočakáva však, že akékoľvek predčasné voľby by významne zmenili terajšie nastavenie ekonomickej politiky.

Rámec ekonomickej politiky je silný a dôveryhodný a rola zahraničných investícií (predovšetkým z fondov Európskej únie a v automobilovom priemysle) pri zvyšovaní rastu je podnetom pre každú vládu k podpore makroekonomickej stability, konštatuje Fitch. Agentúra prognózuje, že v tomto roku hrubý domáci produkt Slovenska posilní o 3,6 percenta a v budúcom roku o 3,9 percenta.

Slovenský rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom, ktorý agentúra Fitch potvrdila 2. februára, podľa nej odzrkadľuje dobrý makroekonomický výkon podporovaný trvalým prílevom zahraničného kapitálu a členstvom v Európskej únii a eurozóne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rating #Fitch #Slovensko