Namiesto Rusov Číňania. Bulharsko oprášilo jadrový projekt Belene

Čínska spoločnosť China National Nuclear Corp. (CNNC) vyjadrila záujem o investíciu do projektu bulharskej jadrovej elektrárne Belene. Uviedla to v piatok ministerka pre energetiku Temenužka Petkovová.

17.03.2018 08:08
debata (4)

Bulharsko má do konca júna predstaviť plány, či bude pokračovať v obnovení projektu elektrárne, ktorého náklady sa odhadujú na najmenej desať miliárd eur, alebo či ho zruší.

Sofia zrušila projekt Belene v roku 2012, pretože sa jej nepodarilo nájsť zahraničného investora. Krajina bola tiež pod tlakom z Bruselu a Washingtonu, aby obmedzila svoju energetickú závislosť na Rusku, ktoré malo dva jadrové reaktory s celkovou kapacitou 2000 megawattov postaviť.

Bulharsko však obnovilo hľadanie investorov po tom, keď arbitrážny súd v roku 2016 rozhodol, že Bulharsko musí Rusku kvôli zrušeniu projektu vyplatiť odškodné viac ako 600 miliónov eur.

„Čínska štátna jadrová spoločnosť CNNC poslala list, v ktorom vyjadrila svoj záujem o jadrový projekt Belene,“ povedala Petkovová v parlamente. List dostala minulý mesiac štátna energetická firma NEK.

Kritici projektu, ktorý prvýkrát rozbehli v roku 1981, tvrdia, že výhody nie sú také, aby ospravedlnili náklady, a projekt bol desaťročia zdrojom korupčných praktík.

Minulý mesiac bulharský premiér Bojko Borisov navrhol, aby Belene postavili ako panbalkánský projekt na zvýšenie energetickej bezpečnosti a vyzval susedov v regióne, aby túto možnosť zvážili, napísala agentúra Reuters.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Bulharsko #jadrová energetika