Ťažba ropy bude vyššia ako dopyt po nej

Rast ťažby ropy bude tento rok pravdepodobne rýchlejší ako rast dopytu po tejto surovine. Vyplýva to zo správy Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) o situácii na trhu s ropou.

16.03.2018 08:36
debata

Agentúra so sídlom v Paríži v správe tiež zvýšila svoj odhad tohtoročného dopytu na 99,3 z 97,8 milióna barelov denne v roku 2017.

Komerčné zásoby ropy v priemyselných krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa v januári prvýkrát po siedmich mesiacoch zvýšili na 2,871 miliardy barelov. To je o 53 miliónov viac, než je ich päťročný priemer, uvádza IEA, ktorá tiež radí vládam západných krajín v energetickej politike.

Nedostatok dodávok na trhu by ale mohol spôsobiť výpadok Venezuely, varuje agentúra. Tamojšia ekonomická kríza znížila produkciu ropy v priebehu dvoch rokov o 50 percent na hodnoty, ktoré neboli také nízke posledných viac ako desať rokov.

Ak v priebehu roka nedôjde k zmenám v ropných dodávkach zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), očakáva IEA v krajinách OECD mierny nárast zásob v prvej štvrtine roka, potom by zásoby mali začať klesať. Kartel OPEC sa dohodol s Ruskom a niektorými ďalšími producentmi na obmedzení ťažby, aby podporil rast ceny. Od januára 2017 do konca roka 2018 ťaží o 1,8 milióna barelov denne menej.

IEA predpokladá, že dodávky z krajín mimo OPEC sa tento rok zvýšia o 1,8 milióna barelov denne na 59,9 milióna barelov za deň. Hlavným dodávateľom by mali byť Spojené štáty, kde má ťažba podľa odhadov vzrásť o 1,3 milióna barelov denne až na 11 miliónov barelov za deň v závere roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #IEA