Kobalt bude v Kongu strategickým kovom, nadnárodným firmám sa to nepáči

Demokratická republika Kongo vyhlási kobalt a kolumbit, ktoré sa používajú v elektromobiloch a v technológii obnoviteľnej energie, za strategické suroviny.

15.03.2018 07:00
debata (13)

Poplatky z ťažby týchto kovov sa tak zvýšia na desať percent z predaja z predchádzajúcich dvoch, napísala vo štvrtok agentúra Reuters. Nový zákon o ťažbe podpísal v piatok prezident Joseph Kabila napriek silnej opozícii nadnárodných spoločností pôsobiacich v krajine.

Ak by kovy neboli označené za strategické, ťažiari by podľa nových pravidiel zaplatili 3,5 percenta. Popri spomínaných dvoch kovov sú na zozname strategických surovín lítium a germánium.

Baňa na meď a kobalt v Kongu. Foto: Reuters, Jonny Hogg
baňa, kobalt, Kongo, meď Baňa na meď a kobalt v Kongu.

Kongo je najväčším svetovým producentom kobaltu, ktorý je kľúčovým komponentom počítačových čipov a lítium-iónových batérií, v krajine sa nachádza viac ako polovica z overených svetových rezerv. Okrem batérií pre elektrické autá, mobilné telefóny, notebooky sa kobalt používa aj v legovaných zliatinách v turbínach, kozmických raketách, raketových motoroch a elektrárňach.

Cena tohto kovu sa rapídne zvyšuje, zatiaľ čo v roku 2007 stála tona 30 000 dolárov, dnes je to 85 000 dolárov.

Nadnárodné ťažobné firmy, menovite Glencore, Randgold a China Molybdenum, sa snažili prijatie zákona odvrátiť argumentom, že odradí zahraničných investorov, prezidenta ale nepresvedčili.

Právna úprava taktiež ruší klauzulu, ktorá ťažiarov počas obdobia desiatich rokov chránila pred zmenami fiškálneho a colného režimu a zavádza daň 30 až 35 percent z „neočakávaného zisku“ a daň 50 percent zo „superzisku“, čo je príjem dosiahnutý pri raste ceny suroviny o 25 percent nad hladinu uvádzanú v štúdii rentability.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Kongo #kobalt