Triumf slovenských vinárov v Paríži

Slovenskí vinári znova potvrdili, že dorábajú vína na špičkovej svetovej úrovni. Na najprestížnejšej medzinárodnej súťaži vín Vinalies Internationales Paris získalo Slovensko titul Trophée de la Catégorie - Šampión kategórie - za Tokajskú výberovú esenciu Jaroslava a Jarky Ostrožovičovcov. Ziskom 81 medailí (19 zlatých a 62 strieborných) sa stalo treťou najúspešnejšou krajinou, za vinárskymi veľmocami Francúzskom a Portugalskom.

12.03.2018 10:00
debata

Spomedzi 10 top svetových vinárskych súťaží stojí Vinalies Internationales Paris najvyššie. Tohto roku 160 špičkových degustátorov 40 národností posudzovalo spolu 3 471 vzoriek zo 47 krajín sveta. Slovensko poslalo do Paríža doteraz najväčšiu kolekciu vín – dovedna 251 – a prakticky každé tretie si odnieslo medailu.

Tokaj je vinárska oblasť s dlhou a slávnou históriou a jedinečným terroir – prírodnými podmienkami, ktoré umožňujú dorábať výnimočné vína.
špičková slovenská degustátorka vín Edita Ďurčová

Vzhľadom na veľkú konkurenciu a veľmi prísne hodnotenie má aj striebro z Vinalies Internationales Paris v porovnaní s inými súťažami cenu zlata. Slovensko čakalo na titul šampióna z Paríža osem rokov. Roku 2010 ho získali v kategórii ružových vín Vladimír Mrva a Peter Stanko. Teraz sa Ostrožovičovci, vinári z Veľkej Tŕne, presadili medzi prírodne sladkými vínami. Dokázali tak, že Slováci skvele obhospodarujú Tokaj, ktorý svet donedávna poznal ako výlučne maďarskú vinohradnícku oblasť.

Aplauz pre Slovensko

Keď na slávnostnom galavečere po skončení súťaže organizátori odovzdávali trofeje ôsmim šampiónom Vinalies, pozvali na pódium špičkovú slovenskú degustátorku vín Editu Ďurčovú, ktorá bola členkou medzinárodnej jury. Generálny riaditeľ O.I.V – Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno – Jean-Marie Aurand ju požiadal, aby predstavila skvelé slovenské víno, vinára a, pravdaže, slávny región, v ktorom sa rodí víno kráľov. To víno, čo zbožňoval francúzsky kráľ Ľudovít XIV., známy ako kráľ Slnko.

Degustátorka Edita Ďurčová s trofejou z... Foto: VINALMA
Edita Ďurčová, Vinalies Internationales Paris Degustátorka Edita Ďurčová s trofejou z najprestížnejšej medzinárodnej súťaži vín Vinalies Internationales Paris.

"Áno, je to tokajské, a pritom slovenské víno,“ povedala Ďurčová. „Tokaj je vinárska oblasť s dlhou a slávnou históriou a jedinečným terroir – prírodnými podmienkami, ktoré umožňujú dorábať výnimočné vína. Predtým bola súčasťou Uhorska a Rakúsko-Uhorska, po rozpade monarchie pred sto rokmi pripadla väčšia časť Maďarsku, menšia Československu a po jeho rozdelení roku 1993 Slovensku. Dnes sa nachádza na území dvoch krajín. Dobré víno však nepozná politické hranice, pozná len dobrých tvorcov. Azda najdôležitejšou súčasťou terroir je ľudský faktor a je len na nás, ako dokážeme jedinečnosť vinárskeho Tokaja obhájiť, “ povedala Edita Ďurčová. Za tieto slová, ktoré boli poklonou umeniu slovenských vinárov, Jaroslavovi Ostrožovičovi a jeho manželke, zožala Ďurčová dlhotrvajúci aplauz.

Ten aplauz patril vlastne celému vinárskemu Slovensku, ktoré si už medzinárodní znalci prestali mýliť so Slovinskom. Ostrožovič vo svojej kategórii zvíťazil nielen nad maďarskými konkurentmi, ale boli tu aj francúzske likérové vína zo svetoznámej oblasti Sauternes, z povodia Loiry, Alsaska, chýrne sladké vína z Nemecka, Rakúska, Česka, Talianska, Švajčiarska, Grécka a ďalších krajín. Rivalov predbehla tokajská špecialita zo Slovenska, víno narodené roku 2000, s úžasným archivačným potenciálom.

Tokajskí vinári Jaroslav a Jarka... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Jaroslav a Jarka Ostrožovičovci Tokajskí vinári Jaroslav a Jarka Ostrožovičovci, ktorí v Paríži získali titul Trophée de la Catégorie – Šampión kategórie – za Tokajskú výberovú esenciu.

Priblížme si toto víno. Má farbu tmavo zlatého jantáru, bohaté spektrum vôní kraja, kde sa stekajú rieky, čo mu darovali meno – Tokaj. Esencia vyjadruje sopečnú minulosť kraja cez svoju ohnivú minerálnu chuť a znejú v nej aj tóny najlepšej horkej čokolády a čerstvo praženej kávy. Keď tento elixír zvlaží ústa, zastaví sa čas.

Talentovaní a pracovití

Tokajská výberová esencia je skvelé víno, lenže Paríž nepatril len Ostrožovičovcom, ale celej slovenskej reprezentácii, vynikajúcim bielym suchým, sladkým a ružovým vínam. Vyniklo Chateau Topoľčianky, ktoré získalo tri zlaté medaily za Frankovku v podobe ružového slamového vína, Pálavu, bobuľový výber a Irsai Oliver. V ére štátneho podniku prakticky bezmenný závod sa dnes prepracoval na lídra trhu, ktorý si vybudoval aj 550-hektárové vinohradnícke zázemie.

Spomeňme aj vinosadský Vinkor, ktorý upozornil na kvalitu slovenského Veltlínskeho zeleného a Devína. Na scéne je opäť slávna prešporská značka Palugyay – vzkriesila ju prostredníctvom Tramínu červeného Villa Vino Rača. Zažiaril Hubert Sereď, ktorý potvrdil, že slovenské šumivé vína sa môžu presadiť aj v kolíske šampanského – vo Francúzsku.

Pozoruhodné na slovenskom vinárskom úspechu je, že sa oň zaslúžili aj malé rodinné vinárstva. O talente generácie tridsiatnikov či štyridsiatnikov svedčí Víno Šimonovič, Branislav Pútec Natali, Adam Sýkora z Devína. V Paríži sa predstavila aj na Slovensku neveľmi známa odroda Milia zo Chateau Rubáň, ktoré odštartovalo len pred troma rokmi. A sú tu, samozrejme, známi vinári ako Peter Matyšák, alebo spoločnosť Movino, Žitavské vinice alebo Víno Nichta z Čajkova.

Vinárske Slovensko z roka na rok kvalitatívne rastie. Jeho kredit potvrdzuje najprestížnejší medzinárodný test vína z Paríža. Porotu tvorili spolovice francúzski enológovia, ktorých diplom sa považuje za najuznávanejší na svete. Slovenskému vínu dali najlepšie vysvedčenie. Víno sa stáva vynikajúcou pozvánkou pre zahraničných turistov na návštevu krajiny. A doma výzvou, aby sme rýchle dávali do poriadku vinohrady, nestavali v nich vily a diaľnice, ale investovali do vinohradníckej infraštruktúry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Francúzsko #vinári #ocenenia #slovenskí vinári