V Česku chystajú 75 % zľavu pre penzistov a študentov vo vlakoch aj autobusoch

Dôchodcovia nad 65 rokov a študenti by mali od tohtoročného júna dostávať vo vlakoch a autobusoch zľavu z cestovného 75 percent.

11.03.2018 14:34
debata (6)

Novinka by mala začať platiť od zmeny cestovných poriadkov, teda od 10. júna. Štátnu pokladnicu to má stáť 5,8 miliardy českých korún (približne 232 miliónov eur). V nedeľných Otázkach Václava Moravce Českej televízie to povedal premiér v demisii Andrej Babiš (ANO). V programovom vyhlásení súčasná vláda v demisii sľubovala cestovné na železnici pre seniorov a študentov do 26 rokov zdarma.

Babiš v televíznej debate povedal, že zľava iba na železnici by nič nevyriešila. Poukázal na to, že železničných zastávok je oveľa menej ako obcí a miest v Česku. Novú zľavu chce zaviesť prostredníctvom nariadenia vlády.

„Tento systém bude jednoduchý a férový,“ vyhlásil. Dôchodcom by podľa neho malo stačiť len ukázať na stanici pri pokladni občiansky preukaz a podobne by to malo fungovať aj u študentov. Ako však povedal, dopravcovia budú mať možnosť neposkytovať zľavy na niektorých preplnených spojoch .

Peniaze na zľavy má štát podľa Babiša získať z ďalších úspor štátu a rušením „nezmyslov“, kam zaradil aj program Štart na ministerstve priemyslu a dopravy za 1,3 miliardy korún. Poukázal aj na to, že sa štátu darí lepšie vyberať daň z pridanej hodnoty.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #vlaky zadarmo