Čína: Obchodná vojna s USA by bola katastrofou

Akákoľvek obchodná vojna so Spojenými štátmi by bola katastrofou pre svetovú ekonomiku, uviedol čínsky minister obchodu Čung Šan a vystupňoval kritiku navrhovaných ciel na dovoz ocele a hliníka do USA.

11.03.2018 13:17
debata

USA po tlaku zo strany spojencov uviedli, že sú otvorené možnosti udelenia výnimiek z ciel, ktoré prezident Donald Trump už podpísal a mali by vstúpiť do platnosti približne o dva týždne. Európska únia (EÚ) a Japonsko v sobotu vyzvali Washington, aby im udelil výnimky.

Hlavným cieľom Trumpových opatrení je však Čína. Nárast výrobných kapacít v Číne prispel k prebytku ocele na globálnom trhu. Peking už viackrát vyhlásil, že je pripravený chrániť svoje „legitímne práva a záujmy“, ak sa stane terčom obchodných reštrikcií Spojených štátov.

Čína nechce obchodnú vojnu a nebude ju iniciovať, povedal Čung v nedeľu na okraji výročného zasadnutia parlamentu. „Obchodné vojny nemajú víťazov. Bola by to katastrofa pre Čínu, Spojené štáty aj svet.“

Čína je podľa Čunga schopná zvládnuť akékoľvek výzvy a pevne bude obhajovať svoje záujmy, ale bude pokračovať v rokovaniach s USA. Dodal, že nikto nechce obchodnú vojnu a že každý vie, že z reštrikcií nebude nikto profitovať.

Čínsky metalurgický priemysel požaduje od vlády, aby prijala odvetné opatrenia, ktoré by mali za cieľ uhlie z USA, čo je jeden zo sektorov životne dôležitých pre Trumpových voličov a jeho sľub oživiť domáci priemysel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna