EÚ a Spojené štáty rokovali o clách. Zatiaľ bez výsledku

Rokovania Európskej únie so Spojenými štátmi o výnimke z nových ciel na dovoz ocele a hliníka budú pokračovať budúci týždeň.

11.03.2018 00:00
debata (3)

Sobotňajšie rozhovory eurokomisárky pre obchod Cecilie Malmströmovej s americkým obchodným splnomocnencom Robertom Lighthizerom nepriniesli v Bruseli jasno o procedúre udeľovania výnimiek. Na twitteri to uviedla eurokomisárka.

„Rokovanie s Robertom Lighthizerem bolo ‚úprimné‘, ale neprinieslo jasno o presnej americkej procedúre pre udeľovanie výnimiek a tak budú rozhovory pokračovať budúci týždeň,“ napísala Malmströmová.

Jasnú odpoveď od Lighthizera nedostal ani japonský minister obchodu Hirošige Seko. Na tlačovej konferencii oznámil, že Lighthizer mu len vysvetlil, aký má jeho krajina plán a ako chce postupovať.

Tak Malmströmová, ako aj Seko zdôraznili, že ako dlhoroční spojenci USA v sfére obchodu i bezpečnosti očakávajú, že budú oslobodení od nových colných sadzieb. Export EÚ a Japonska podľa nich bezpečnosť USA neohrozuje a odmietli tieto Trumpove dôvody pre zavedenie ciel. EÚ zvažuje zavedenie odvetných opatrení, ktoré podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO) môžu byť zavedené 90 dní po tom, keď clá USA nadobudne platnosť.

V súlade s pravidlami WTO bude postupovať aj Japonsko. „Ak dôjde k ich porušeniu, budeme žiadať konzultácie. Zhodnotíme vplyv na japonské podniky a potom sa rozhodneme,“ uviedol Seko.

Všetky tri strany sa zhodli, že je potrebné zasiahnuť proti nadmerným globálnym kapacitám oceliarskeho priemyslu a tiež voči zásahom, ktoré poškodzujú trh, ako sú subvencie. Schôdzka na túto tému bola naplánovaná už pred niekoľkými týždňami. Podľa pozorovateľov sa mala venovať najmä čínskym praktikám, po Trumpovom podpise nových ciel sa však zaoberala naliehavejšími záležitosťami.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok podpísal dekrét o zavedení 25 % cla na dovoz ocele a desaťpercentného cla na dovoz hliníka do USA. Opatrenie má vstúpiť do platnosti o 15 dní od podpisu, týkať sa zatiaľ nemá Kanady a Mexika. Trump nevylúčil možnosť výnimky pre ďalšie štáty.

Na twitteri prezident Trump uviedol, že s japonským premiérom Šinzó Abem rokoval o otvorení sa Japonska pre oveľa lepšiu obchodnú výmenu s USA. V súčasnej dobe Spojenie štáty vykazujú deficit vo výške 100 miliárd dolárov. „Nie je to spravodlivé ani udržateľné. Všetko bude fungovať,“ napísal.

Donald Trump sa prikláňa k rokovaniu o clách s jednotlivými štátmi individuálne. V telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý v EÚ patrí k najhlasnejším oponentom nových ciel, trval na tom, že „rozhodnutie je pre ochranu národnej bezpečnosti nevyhnutné a primerané“.

Biely dom v sobotu bez ďalšieho spresnenia oznámil, že obaja prezidenti diskutovali o alternatívnych spôsoboch, ako riešiť obavy Spojených štátov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #clo