Na čiernej listine daňových rajov bude deväť štátov

Bahamy, Americké Panenské ostrovy a ostrovný štát Svätý Krištof a Nevis pridá Európska únia na budúci týždeň na čiernu listinu daňových rajov. Na zozname tak bude deväť štátov. Vyplýva to z dokumentu EÚ, ku ktorému získala prístup agentúra Reuters.

09.03.2018 15:03
debata

Verdikt daňových expertov by mali v utorok schváliť ministri financií na svojom pravidelnom zasadnutí. Súčasne zrejme zo zoznamu škrtnú tri krajiny, a to Bahrajn, Marshallove ostrovy a Svätú Luciu.

EÚ predstavila čiernu listinu daňových rajov v decembri. Pôvodne na zoznam zaradila 17 krajín, už v januári z neho ale osem štátov odstránila. Budúci týždeň by potom po predpokladaných úpravách mali na čiernej listine figurovať okrem spomínaných Bahám, Amerických Panenských ostrovov a Svätého Krištofa a Nevisu tiež Americká Samoa, Guam, Namíbia, Palau, Samoa a Trinidad a Tobago.

Plánované odstránenie Bahrajnu, Marshallových ostrovov a Svätej Lucie si vyslúžilo kritiku zo strany organizácie Transparency International.

„Tento stále sa zmenšujúci zoznam bude čoskoro tak krátky, že sa zmestí na útržok papiera,“ uviedla Elena Gaitaová z Transparency International EÚ. Zároveň vyzvala EÚ, aby zverejnila informácie o tom, podľa akých kritérií o umiestnení krajín na listinu rozhoduje.

Terčom silnej kritiky zo strany aktivistov aj zákonodarcov sa stalo už januárové vyradenie ôsmich krajín zo zoznamu. Nespokojnosť vyvolalo najmä odstránenie Panamy. Rozhodnutie vytvoriť čiernu listinu bolo reakciou na kauzu takzvaných panamských dokumentov, ktoré odhaľujú praktiky prevodov peňazí do daňových rajov.

Na takzvaný šedý zoznam štátov, ktoré normy EÚ v oblasti daňových únikov nerešpektujú, ale zaviazali sa svoju prax zmeniť, pribudnú podľa Reuters Britské Panenské ostrovy, Dominika a Antigua a Barbuda. Šedá listina obsahuje desiatky mien z celého sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové raje