Trump podpísal dekrét o zavedení ciel, týka sa aj únie

Americký prezident Donald Trump podpísal dekrét o uvalení cla na dovoz ocele a hliníka, ktorý nadobudne účinnosť o 15 dní. Výnimku priznáva Kanade a Mexiku, ďalšie štáty vraj môžu nasledovať. Clá na dovoz ocele budú stanovené vo výške 25 percent, na dovoz hliníka 10 percent.

09.03.2018 00:00
debata (30)

Trump v Bielom dome vyhlásil, že USA boli roky ba desaťročia vystavené nespravodlivým obchodným praktikám. „Je to útok na náš štát, oceľ je oceľ, keď nie je oceľ, nie je krajina,“ povedal prezident. „Zavedením ciel na hliník a oceľ chránim americkú národnú bezpečnosť,“ vyhlásil a dodal, že „v spolupráci so spriatelenými štátmi musíme prejaviť pružnosť“.

„Budeme veľmi féroví a veľmi pružní, ale budeme chrániť amerických robotníkov, ako som povedal počas (predvlaňajšej volebnej) kampane,“ komentoval Trump svoje rozhodnutie. Upozornil, že „má právo ísť nahor alebo nadol vo vzťahu k jednotlivým krajinám, právo zaradiť alebo vyradiť jednotlivé štáty“.

Americký prezident Donald Trump po podpise... Foto: Reuters, Leah Millis
USA, Donald Trump, clo Americký prezident Donald Trump po podpise dekrétu o clách na oceľ a hliník 8. marca 2018.

Pri rozhodovaní o výnimkách bude hrať úlohu aj úroveň vojenských vzťahov. „Mnoho krajín, ktoré v obchode a vojenských vzťahoch zaobchádzajú s USA najhoršie, je označovaných za našich spojencov,“ sťažoval si prezident.

Obchodné vzťahy s Mexikom a Kanadou budú predmetom rokovaní o Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA), ktoré sa má začať začiatkom apríla. Trump vo štvrtok potvrdil, že obe krajiny budú z colného rozhodnutia vyňaté. Výnimka sa ale môže skončiť, ak rokovanie o osude NAFTA zlyhá.

Podľa agentúry AP majú byť krajiny, ktorých sa zavedenie ciel týka, pozvané na rokovania s americkou vládou. Pokiaľ budú riešiť ohrozenie, ktoré ich vývoz predstavuje pre amerických výrobcov, a ak dohodnú „alternatívne cesty“ urovnania problému, môžu byť z uvalenia ciel vyňaté. Trumpove rozhodnutie môže podľa predstaviteľov americkej vlády prejsť „pružnými zmenami“.

Prezident pri podpise dekrétu oznámil, že USA rokujú o obchodných vzťahoch s Čínou. „Neviem ale, či z toho niečo bude,“ upozornil.

EÚ je pripravená reagovať

Európska únia už v stredu oznámila, že je pripravená na nové clá reagovať. Podľa komisárky EÚ pre obchod Cecilie Malmströmovej nie je jasné, akú hrozbu pre národnú bezpečnosť Spojených štátov by mohla únia predstavovať. Eurokomisárka spochybnila, že sú Trumpove plány v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO). EÚ tak môže aktivovať opatrenia na ochranu vlastného trhu, varovala.

Malmströmová potvrdila, že protiopatrenia zo strany EÚ by zahŕňali clá na americké oceliarske a poľnohospodárske produkty aj na ďalšie výrobky, napríklad bourbon, arašidové maslo či pomarančový džús. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker už skôr uviedol, že opatrenia by sa dotkli tiež motocyklov Harley-Davidson alebo džínsov Levi's.

Eurokomisárka pre obchod vo štvrtok na twitteri napísala, že Európska únia ako blízky spojenec USA by mala byť z colného opatrenia vyňatá. „V nasledujúcich dňoch sa pokúsim vec objasniť,“ uviedla s tým, že sa v sobotu v Bruseli stretne s americkým obchodným splnomocnencom Robertom Lighthizerom.

Kritické hlasy zazneli aj z amerického Kongresu. Republikánsky senátor Jeff Flake oznámil, že navrhne zákon, ktorý clá na oceľ a hliník zruší. Predseda senátneho finančného výboru Orrin Hatch povedal, že bude s vládou spolupracovať, aby „zmiernil škody“ spôsobené Trumpovým rozhodnutím.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #clo #hliník #oceľ #Donald Trump