Únia chce od Británie 2,7 miliardy eur, zrátala jej colné podvody

Európska komisia žiada od Británie 2,7 miliardy eur pre clá na obuv a textil z Číny, ktorá nebola zaplatená v dôsledku podvodov.

08.03.2018 19:29
debata (2)

Výzva na uhradenie peňazí je prvým krokom v právnom konaní, ktoré by sa mohlo skončiť na Súdnom dvore Európskej únie. Britská vláda podľa hovorcu neuznáva odhad vzniknutých strát prezentovaný komisiou.

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vlani v marci uviedol, že Británia roky ignorovala rozsiahle colné podvody s tovarom dovezeným z Číny, a spôsobila tak Európskej únii značné straty, ktoré by mala nahradiť. Podvody sa podľa vyšetrovateľov týkali tovaru dovážaného z Číny do Británie, ktorého veľká časť bola určená pre čierny trh v iných častiach EÚ, napísal server BBC.

„Dovozcovia sa v Spojenom kráľovstve vyhýbali plateniu veľkého objemu ciel pomocou falošných faktúr a nesprávnych colných vyhlásení,“ uviedla Európska komisia. Británia ale tvrdí, že komisia používa metodiku, ktorá import nadhodnocuje a na stanovenie vzniknutej ujmy nie je vhodná.

„Pozorne preštudujeme formálne oznámenie zo strany komisie a v patričnom čase predložíme odpoveď,“ uviedol hovorca britskej vlády. „Británia chce pokračovať v úzkej spolupráci s úradom OLAF a s komisiou v oblasti colných podvodov,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Veľká Británia #OLAF