Rogoff: Bitcoin môže byť o 10 rokov za zlomok ceny

Pravdepodobnosť, že cena bitcoinu do desiatich rokov padne na 100 USD (81,25 eura), je väčšia, než že vyskočí na 100 000 USD, myslí si harvardský profesor a renomovaný ekonóm Kenneth Rogoff.

06.03.2018 15:58
debata

„Myslím si, že hodnota bitcoinu bude o desať rokov len zlomkom jeho súčasnej ceny. Tipoval by som, že to bude skôr 100 dolárov než 100 000 dolárov,“ povedal Rogoff v rozhovore pre CNBC. „V podstate, ak si odmyslíte možnosť prania špinavých peňazí a daňových únikov, je jeho skutočná použiteľnosť ako transakčného prostriedku veľmi malá,“ uviedol bývalý hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu (MMF).

Bitcoin býva často spájaný s nezákonnými transakciami, ale odhady, aké percento tejto digitálnej meny bolo použité na nelegálne aktivity, sa rôznia. Spoluzakladateľ a šéf Blockchain Intelligence Group Shone Anstey predpokladá, že podiel nelegálnych transakcií v bitcoinoch v roku 2016 klesol na 20 %, v roku 2017 bol „ešte výrazne nižší“.

Podľa Rogoffa vládna regulácia spôsobí oslabenie kurzu bitcoinu, aj keď zdôraznil, že bude nejaký čas trvať, kým vytvorenie globálneho rámca regulácie bude trvať nejaký čas. „Skutočne to musí byť globálna regulácia. Aj keby USA a Čína zakročili, ale Japonsko nie, stále by sa dali prať peniaze cez Japonsko.“

V utorok popoludní kurz bitcoinu klesol pod hranicou 11 000 USD. Od začiatku roka digitálna mena oslabila o približne o 16 %. V decembri sa jej kurz dostal na rekord nad 19 000 USD.

Jedným z dôvodov, prečo sa úrady neponáhľajú s reguláciou kryptomien, je podľa Rogoffa aj to, že počítajú s vývojom technológie, na ktorej sa zakladajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena