Obchodná vojna by poškodila Európu aj USA, varuje Nemecko

Transatlantická obchodná vojna by poškodila Európu aj USA, varovala v pondelok nemecká vláda. A vyzvala Washington, po jeho víkendovej agresívnej rétorike, aby si nevybral "nesprávnu cestu".

05.03.2018 15:29
debata (3)

„Obchodná vojna nie je v záujme Nemecka, Európy, ani Ameriky,“ povedal novinárom Steffen Seibert, hovorca kancelárky Angely Merkelovej po tom, čo sa americký prezident Donald Trump cez víkend vyhrážal zavedením ciel na dovoz automobilov z Európskej únie (EÚ).

Pripomenul, že zatvorenie trhu a protekcionizmus sú nesprávnou cestou. Takéto opatrenia negatívne ovplyvnia medzinárodnú obchodnú výmenu aj priemysel, a predovšetkým ublížia zamestnancom a spotrebiteľom na oboch stranách Atlantiku, dodal.

Rozhodnutie USA o zavedení ciel na oceľ a hliník minulý týždeň vyvolalo obavy z obchodnej vojny. Brusel na oplátku pohrozil clami na celú škálu amerických produktov, od motocyklov, cez džínsy až po pomarančový džús.

„Nebudeme sedieť so založenými rukami, keď je ohrozený európsky priemysel a pracovné miesta,“ povedal šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Reakcia EÚ je podobná jej krokom počas tzv. „oceliarskej vojny“ v roku 2003, ktorú vyvolala administratíva prezidenta Georgea W. Busha. Brusel vtedy primäl USA, aby ustúpili skôr, ako EÚ pristúpi k činom.

Teraz však prezident Trump v sobotu pohrozil, že ak EÚ uskutoční svojej plány, USA „jednoducho zavedú daň na autá zo starého kontinentu, ktoré voľne prúdia do USA“.

Nová hrozba nasledovala po jeho vyhlásení v piatok, že „obchodné vojny sú dobré a ľahko sa vyhrajú“ v reakcii na počiatočný rozruch okolo ciel na dovoz kovov.

Berlín bude spolu s Francúzskom aj ďalšími štátmi EÚ a Komisiou veľmi pozorne sledovať, čo vláda USA podnikne tento týždeň, a potom vyhodnotí správnu reakciu, povedal Seibert.

„Budeme brániť otvorené trhy, voľné trhy,“ dodal.

Automobilový priemysel je najväčší nemecký sektor. Zamestnáva približne 800 000 ľudí po celej krajine a tisícky ďalších po celom svete.

Napriek tomu nemecké vozidlá majú podľa združenia VDA iba 7,9-% podiel na americkom automobilovom trhu.

Nemecké automobilky totiž okrem exportu do USA mnohé svoje modely, určené pre severoamerický trh, vyrábajú priamo v Spojených štátoch. Vlani tam vyprodukovali 803 000 áut.

Závod BMW v Spartanburgu v Južnej Karolíne zamestnáva 10 000 ľudí, ktorí vyrábajú približne 1400 vozidiel den­ne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #clo #obchodná vojna