MMF: Americké clá poškodia nielen obchodných partnerov, ale aj USA

Dovozné clá zavedené Spojenými štátmi na oceľ a hliník pravdepodobne spôsobia hospodárske škody obchodným partnerom, ale aj samotnej ekonomike USA. Uviedol to vo vyhlásení Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý súčasne vyzval krajiny, aby vyriešili obchodný spor bez toho, aby siahli k odvetným opatreniam.

03.03.2018 11:59
debata (2)

„Dovozné obmedzenia, ktoré oznámil prezident USA (Donald Trump) pravdepodobne spôsobia škody nielen mimo USA, ale tiež samotnej americkej ekonomike, vrátane jej spracovateľského a stavebného sektora, ktoré sú veľkými používateľmi hliníka a ocele,“ uviedol MMF v stručnom vyhlásení.

MMF zatiaľ nevypracoval správu o vplyvoch ciel. Fond v súčasnosti pracuje na aktualizácii svojej globálnej ekonomickej prognózy, ktorá má byť zverejnená na aprílovom výročnom zasadnutí 189 členských krajín. V januári MMF zlepšil výhľad rastu globálnej ekonomiky na tento aj budúci rok o 0,2 percentu­álneho bodu na 3,9 percenta.

„Obávame sa, že opatrenia navrhnuté USA de facto rozšíria podmienky, za ktorých krajiny používajú ako dôvod širšieho obmedzenia dovozu obavy o národnú bezpečnosť,“ dodal hovorca MMF Gerry Rice.

Trump vo štvrtok vyhlásil, že budúci týždeň oznámi zavedenie ciel vo výške 25 percent na dovoz ocele a desať percent na dovoz hliníka. Clá majú ochrániť pracovné miesta v USA.

Európska únia varovala, že v prípade zavedenia ciel zavedie odvetné opatrenia. Francúzsko označilo zavedenie ciel za neprijateľné a Čína vyzvala Trumpa na zdržanlivosť. Kanada, ktorá je najväčším dodávateľom ocele a hliníka do USA, oznámila, že ak sa jej dotknú americká clá, podnikne protiopatrenia, napísala agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Európska únia #USA #Kanada #oceľ #clá