Obchodníci kritizujú návrh zákona, ktorý im má pristrihnúť krídla

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR návrhom nového zákona o neprimeraných podmienkach, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, núti obchodníkov porušovať zákony, neprimerane vstupuje do obchodných vzťahov a diskriminačne reguluje obchod. Uviedla to v piatok na tlačovej besede Katarína Remiaš zo Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO).

02.03.2018 12:22
debata (1)

„Návrh zákona v aktuálnom znení núti porušovať obchodníkov platnú legislatívu, európsku a slovenskú, a smeruje k protiústavnosti, neprimerane vstupuje do obchodných vzťahov, vytláča a do určitej miery diskriminuje malých podnikateľov a znevýhodňuje ich voči veľkým dodávateľom. Tým, že vytvára určité nejasné a vágne formulácie, tak vytvára právnu neistotu, určitý priestor pre šikanu,“ povedala Remiaš.

Obsah návrhu nového zákona podľa nej zavádza tzv. generálnu klauzulu, ktorá je formulovaná široko a nejednoznačne, takže umožňuje značnú mieru svojvôle MPRV SR. Zároveň umožňuje ministerstvu pôdohospodárstva na základe vlastnej úvahy označiť akékoľvek konanie obchodníka za neprimerané. Nový zákon núti obchodníka pri vybraných potravinách zaplatiť „z rúčky do rúčky“ za niečo, za čo nedostal faktúru a ani iný riadny daňový doklad pre odvedenie dane z pridanej hodnoty (DPH).

Upozornila, že zákon taktiež významne obmedzuje obchodníkov pri výkone prevencie kvality a čerstvosti produktov, čím podstatne limituje obchodníkov v prostriedkoch ochrany zákazníka, stavia zákazníka do rizika a možného ohrozenia zdravia a znižuje motiváciu obchodníkov predávať domáce výrobky.

Návrh nového zákona podľa nej hovorí tiež o cenovom rozpätí medzi nákupnou a predajnou cenou pri potravinách s porovnateľným zložením. Právnu neistotu a nejasnosť však spôsobuje slovné spojenie „porovnateľné zloženie“, čo je príliš vágny termín, pričom zároveň kladie na jednu úroveň tovary, ktoré majú úplne odlišnú cieľovú skupinu zákazníkov, silu značky a podobne.

„Môže sa tak stať, že nejasná definícia "porovnateľného zloženia“ pri stanovovaní cenového rozpätia spôsobí nemožnosť rozlišovať výrobky s podobným zložením, ale rozdielnou kvalitou, cieľovou skupinou, nákladmi výrobcu na budovanie značky a podobne. Vo viacerých prípadoch, ak by sa mala dodržať navrhovaná legislatíva, nútila by obchodníkov dorovnávať ceny vyššie k drahším výrobkom, pri ktorých nemôže ísť obchodník pod výrobné náklady," zdôraznila.

Návrh tiež dáva podľa nej bez bližšej špecifikácie dôvodov a konkrétneho výpočtu porušení možnosť dávať podnety na kontrolu hocikomu, aj anonymne. Takéto podávanie anonymných podnetov by nemalo byť umožnené, keďže takéto podnety môžu byť bez rizika pre osobu podávajúcu podnet zneužité na šikanovanie odberateľov alebo dodávateľov a môžu mať za následok neprimerané zasahovanie do chodu kontrolovaných subjektov.

Návrh zakazuje podľa Remiaš odberateľom kupovať potraviny za nižšiu kúpnu cenu ako sú výrobné náklady, avšak odberateľ nemá objektívnu možnosť tieto náklady vynaložené na výrobu potraviny zistiť a jedinou možnosťou je úplná dôvera v tvrdenia dodávateľa, čo môže byť v praxi zneužívané „Slovenská aliancia moderného obchodu združujúca spoločnosti obchodu – Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco – víta každú legislatívu, ktorá vedie k zvýšeniu kvality tovaru v obchodoch a rozvíja slobodný trh a hospodársku súťaž,“ dodala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce