Diaľničné známky omyl neodpúšťajú

Kúpa diaľničnej známky je v posledných rokoch komplikovanejšia, ako to bývalo v minulosti. Namiesto jednoduchého nalepenia nálepky na čelné sklo musia vodiči zadávať evidenčné číslo vozidla (EVČ) do systému priamo pri kúpe. Omyl pri zadávaní si tak mnohí vodiči uvedomia, až keď im domov príde pokuta.

27.02.2018 13:00
dialničná známka, eznamka, nds, Foto: ,
Diaľničné známky je možné kúpiť na predajných miestach, prostredníctvom internetu alebo cez mobilnú aplikáciu.
debata (3)

Nejde pritom o ojedinelú chybu. Mnoho vodičov má pochybnosti o tom, či sa dá vôbec napraviť. "Ja som sa o to pokúšal cez internetovú stránku, zákaznícku telefonickú linku aj obchodné miesto. Dokonca som navštívil aj okresný úrad, odbor doprava a oprava nie je možná,“ povedal čitateľ Pravdy Ján z Detvy. Podľa jeho slov je namieste otázka, či Národná diaľničná spoločnosť (NDS) neporušuje právo zákazníka využívať alebo zrušiť zaplatenú službu, ktorá sa nedá využívať.

"Viackrát sme motoristov upozorňovali, že za správne a úplne zadanie údajov spojených s úhradou diaľničnej známky zodpovedá kupujúci (prevádzkovateľ, vodič), ktorý si ich má následne aj skontrolovať,“ informuje hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. Pri kúpe je potrebné správne uviesť krajinu registrácie vozidla, EVČ vozidla alebo prípojného vozidla kategórie, typ vozidla a to, či ide o vozidlo alebo prípojné vozidlo spolu s platnosťou diaľničnej známky a začiatok jej platnosti.

Pri nepresnom zadaní údajov pri nákupe má zákazník možnosť chybu napraviť. Možné to je 15 minút od nákupu. "Tento systém je zavedený z dôvodu, aby sa zamedzilo prípadným špekuláciám s diaľničnými známkami,“ informuje Ducká. Podľa diaľničiarov bol daný časový údaj nastavený okrem snahy o elimináciu špekulácií aj z prevádzkových dôvodov už v čase, keď sa systém spúšťal.

Ak k oprave nedôjde počas stanoveného časového limitu a motorista vyjde na diaľnicu s vozidlom, ktorého EVČ nie je evidované a nekúpi diaľničnú známku na jeho EVČ do konca daného dňa, príde majiteľovi auta pokuta za jazdu po diaľnici bez platnej známky.

"Rozhodnutie o udeľovaní pokút je vždy v právomoci konkrétneho správneho úradu, ktorý za toto rozhodnutie aj zodpovedá. O pokutovaní v prípade porušenia povinnosti úhrady diaľničnej známky rozhodujú okresné úrady, ktoré patria do pôsobnosti ministerstva vnútra.

Proti rozhodnutiu o udeľovaní pokuty môže podať účastník konania odvolanie, ktoré sa podáva na úrad, ktorý dané rozhodnutie vydal,“ informuje Ducká. O možnosti podať odvolanie je účastník konania, teda majiteľ vozidla, poučený vo vydanom rozhodnutí o uložení pokuty. Súčasťou rozhodnutia je okrem výroku a poučenia o odvolaní aj odôvodnenie.

Odpustenie pokuty neprichádza do úvahy. "Okresný úrad nemôže odpustiť pokutu za jazdu bez diaľničnej známky po vymedzených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest,“ informuje Otto Dóka z Odboru cestnej dopravy a pozemných komunikácií Okresného úradu v Bratislave.

"V roku 2017 bolo podaných 7 383 "žiadostí o opravu údajov v evidencii úhrad diaľničnej známky“, tzn. oprava zákazníkom poskytnutých údajov v systéme eznamka, z toho bolo 648 uzavretých ako "zamietnuté“. Vzhľadom na skutočnosť, že v roku 2017 bolo predaných 4 297 409 kusov diaľničných známok, podiel žiadostí o opravu údajov v evidencii úhrad diaľničnej známky tvorí z celkového predaja 0,17 percenta. Podiel zamietnutých žiadostí o opravu údajov v evidencii úhrad diaľničnej známky tvorí 0,015 percenta z predaja diaľničných známok v roku 2017,“ uvádza hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaela Michalová.

Automatická kontrola

Od zavedenia elektronických diaľničných známok v roku 2015 sa zmenil systém ich kontroly. Kým klasické nálepky bolo možné kontrolovať len priamo fyzickou kontrolou na diaľnici, v rámci elektronických diaľničných známok prebieha kontrola automaticky.

Automatický systém na diaľniciach a rýchlostných cestách sníma EVČ vozidiel, ktoré porovnáva s databázou tých, na ktoré sú zaregistrované diaľničné známky. V prípade, ak sa zachytené EVČ nenachádza v databáze, využíva sa objektívna zodpovednosť. Pokuta teda príde priamo majiteľovi vozidla bez ohľadu na to, kto automobil šoféroval.

Niekoľko mesiacov po zavedení elektronických známok systém automatickej kontroly nefungoval. Nedokázal rozlíšiť vozidlá, ktoré môžu jazdiť po diaľniciach bez úhrady. Rovnako zasielanie pokút trvalo príliš dlho. Pokuta sa napočítavala za každý deň jazdy bez známky. Vodiči, ktorí tak pri zadávaní údajov do systému urobili chybu, mohli dostať pokutu vo výške aj niekoľkých tisícok eur. Rezort dopravy musel pristúpiť k zmene zákona.

Výška sankcie klesla z 300 eur na 150 eur. Pokuta navyše môže byť uložená maximálne raz za mesiac. Ak ju majiteľ vozidla navyše zaplatí do 15 dní, stačí, ak uhradí 100 eur. Doba od zachytenia vozidla po samotné doručenie pokuty sa skrátila na niekoľko dní.

Ak si vodič uvedomí, že pri kúpe zadal nesprávne EVČ neskôr ako 15 minút od nákupu a s autom už na diaľnici bol, stále má možnosť vyhnúť sa pokute. Musí však do konca dňa, keď s autom po diaľnici išiel, kúpiť elektronickú diaľničnú známku na správne EVČ. V takom prípade však zaplatí dve diaľničné známky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #kúpa #diaľničné známky #mobilná aplikácia