USA čoskoro predbehnú Rusko, stanú sa najväčším producentom ropy

Spojené štáty najneskôr v budúcom roku predbehnú Rusko a stanú sa najväčším producentom ropy na svete. Uviedol to v utorok šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol. Ako dôvod uviedol pokračujúci rozmach produkcie ropy z bridlíc.

27.02.2018 09:54
debata (24)

„Rast ťažby ropy z bridlíc zaznamenáva v USA obrovský rozmach. Už v najbližšom období sa Spojené štáty stanú svetovou jednotkou v produkcii ropy,“ povedal šéf IEA v Tokiu v rozhovore pre agentúru Reuters. Neskôr nezávisle na tom uviedol, že Spojené štáty predstihnú v produkcii ropy Rusko, ktoré je v súčasnosti v tomto smere svetovou jednotkou, „definitívne v budúcom roku,“ ak nie už v tomto.

Už ku koncu minulého roka dosiahla produkcia ropy v USA vyše 10 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov). Túto hranicu tak USA prekonali prvýkrát od 70. rokov minulého storočia a zároveň tým predstihli Saudskú Arábiu, ktorá je najväčším vývozcom ropy na svete. V oblasti produkcie si prvenstvo zatiaľ udržalo Rusko.

Americké ministerstvo energetiky očakáva, že ešte tento rok prekoná produkcia ropy v USA 11 miliónov barelov denne. Tým by už v tomto roku Američania prekonali Rusko, ktorého ťažba sa pohybuje tesne pod touto úrovňou.

Birol nevylučuje, že USA dosiahnu prvenstvo už tento rok a s ďalším rastom počíta v roku 2019 aj 2020. Čo sa týka produkčného maxima, to by USA nemali dosiahnuť skôr ako práve v roku 2020.

Spojené štáty zároveň zvyšujú vývoz svojej ropy, a to aj na najväčšie a najrýchlejšie rastúce ázijské trhy. Na týchto trhoch tak ukrajujú z podielu Ruska a Organizácie krajín vyvážajúcich ropu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #USA #IEA