Agentúra S&P zvýšila rating Ruska do investičného pásma

Agentúra S&P Global Ratings v piatok (23.2.) zlepšila hodnotenie úverovej bonity Ruska o jeden stupeň. Úverová známka krajiny sa tak dostala zo špekulatívneho do investičného pásma. To by mohlo podporiť prílev kapitálu na ruské finančné trhy.

24.02.2018 15:09
debata (26)

S&P zvýšila rating dlhodobých záväzkov Ruska na BBB- z BB+ a rating krátkodobých záväzkov na A-3 z B. Výhľad ratingov je stabilný. Agentúra zdôvodnila svoj krok opatreniami, ktoré prijala Moskva v reakcii na pokles cien komodít a medzinárodné sankcie a ktoré dali ekonomike stabilnejší základ.

S&P počíta v tomto roku s expanziou ruskej ekonomiky o 1,8 % a pokračovaním jej zotavovania až do roku 2021. Agentúra zároveň predpokladá, že západné sankcie budú platiť aj v najbližších rokoch. „Sankcie budú naďalej brzdiť rastový potenciál Ruska a jeho snahy o ekonomickú diverzifikáciu z dôvodu neistoty investorov a obmedzení týkajúcich sa získavania technológií,“ upozornila.

Ďalšia z troch najdôležitejších ratingových agentúr Fitch v piatok potvrdila úverovú známku Ruska na úrovni BBB-, čo je v rámci hodnotenia agentúry najnižšia známka v investičnom pásme. Výhľad ratingu je pozitívny. Rating Moody's sa nachádza na úrovni Ba1 s pozitívnym výhľadom a je tak stále v špekulatívnom pás­me.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Rusko #S&P