Slovenské elektrárne vyrobili viac elektriny, hlavne z jadra

Najväčší výrobca elektriny na Slovensku, spoločnosť Slovenské elektrárne, zvýšila produkciu elektrickej energie.

23.02.2018 12:13
debata

O rok predtým zaznamenala firma najnižšiu výrobu elektriny za niekoľko rokov. Informovali o tom Slovenské elektrárne, do ktorých vlastníckej štruktúry predvlani vstúpila skupina Energetický a priemyselný holding (EPH).

V porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje nárast 2,4 percenta. Viac ako tri štvrtiny objemu elektriny vyrobil podnik v jadrových elektrárňach, ktoré zvýšili výrobu o dve percentá.

„Zmeny v európskej energetike a ťažko predvídateľný vývoj cien elektriny stále tlačia na zvýšenie našej produktivity,“ uviedol generálny riaditeľ elektrární Bohumil Kratochvíl.

Pretrvávajúci ekonomický rast Slovenska a nové investície sa podľa neho odrazili aj v spotrebe elektriny. Podľa predbežných údajov sa minulý rok zvýšila o 3,2 percenta.

Slovenské elektrárne mali do marca roku 2015 v prenájme najväčšiu slovenskú vodnú elektráreň v Gabčíkove. Jej prevádzku prevzal štát počas predchádzajúcej vlády premiéra Roberta Fica, keď vyhlásil dlhodobú zmluvu o prenájme elektrárne za neplatnú.

Spoločnosť dokončuje dve rozostavané bloky v jadrovej elektrárni Mochovce, kde sú už v prevádzke dva iné atómové bloky. Tretí blok elektrárne by mal byť uvedený do prevádzky tento rok, ďalší v nasledujúcom roku. Dostavba elektrárne sa oproti pôvodným odhadom oneskorila a náklady na projekt výrazne stúpli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #energetika