Nemecká polícia považuje zákazy vjazdu dízlov za nevymáhateľné

V Nemecku sa diskutuje o možnosti zaviesť zákaz vjazdu starších dízlových vozidiel do miest. Na túto tému zareagovali aj predstavitelia policajných odborov, podľa ktorých sú takéto zákazy nevymáhateľné.

18.02.2018 18:50
debata (1)

„Vzhľadom na obmedzenie personálu sa musíme sústrediť na kľúčové úlohy,“ povedal viceprezident odborov GdP Arnold Plickert pre týždenník Welt am Sonntag. „Kto si myslí, že takéto zákazy sa môžu trvalo vymáhať, ten sa mýli.“ Jednou z možností sú náhodné kontroly, no v takom prípade je úplne jedno, či zákazy budú spojené s tzv. modrou plaketou, alebo nie.

V rovnakom duchu zareagovala aj ďalšia odborová organizácia Deutsche Polizeigewerkschaf­t. Podľa nej polícia nemá dostatok personálu, aby dokázala zabezpečiť ochranu verejnosti a k tomu aj sledovať dodržiavanie zákazov vjazdu. „Nemáme v pivnici ukryté roty, ktoré len čakajú na nové úlohy,“ zareagoval prezident odborov Rainder Wendt. „To je nie je kontrolovateľné a teda ani vymáhateľné.“

Čoraz viac nemeckých miest nedokáže dodržať limity znečistenia ovzdušia, preto zvažujú zakázať vjazd dízlových vozidiel. Spolkový správny súd v Lipsku sa bude 22. februára zaoberať otázkou, či takéto zákazy sú právne prípustné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #diesel