Štát chce tento rok vybrať firmu na úsek R2 Mýtna - Tomášovce

Do konca aktuálneho roka predpokladá štát ukončenie súťaže na zhotoviteľa úseku rýchlostnej cesty R2 Mýtna - Tomášovce v Lučeneckom okrese.

16.02.2018 13:43
debata

Jej spustenie oznámil minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek spolu so zástupcami Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) v piatok na tlačovej konferencii v obci Mýtna.

Bol by som veľmi rád, keby sa verejné obstarávanie zbytočne nepreťahovalo, ako je u nás zvykom, aby sme to ešte tento rok mohli začať stavať. Ide o zložitú stavbu, je na nej 148 objektov a odhadom má stáť 162 miliónov eur bez DPH, uviedol Érsek, ktorý však predpokladá, že vysúťažená cena bude nakoniec nižšia.

O zdrojoch peňazí na výstavbu sa bude podľa vlastného vyjadrenia rozprávať s ministrom financií až vtedy, keď bude súťaž ukončená a budú poznať cenu. Je tu ešte jedna možnosť. Premiér Robert Fico povedal, že ak zostanú finančné prostriedky z operačných programov, ktoré ostatné ministerstvá nevedia vyčerpať, tak ich presunie na ministerstvo dopravy, avizoval minister s tým, že ďalšie potenciálne zdroje hľadá aj vo vlastnom rezorte. Presunutím určitých financií, nepoviem vám odkiaľ kam, už vidím 40-miliónovú úsporu, dodal.

Podľa slov starostu obce Mýtna a vedúceho pracovnej skupiny pre výstavbu R2 Stred Pavla Greksu sa tendrom končí dlhoročný boj za výstavbu tohto úseku. Veľmi sa tešíme hlavne tomu, že do Lučenca sa potiahne dvojpruh a bude možno smerovať aj na maďarskú stranu. Pretože Budapešť je pre nás veľmi dôležitá z hľadiska turizmu, zdôraznil Greksa. Nový úsek R2 však podľa jeho slov hlavne odbremení obec od tranzitnej dopravy, keďže ňou denne prejde 15.000 až 18.000 vozidiel.

Úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna Tomášovce má mať dĺžku 13,5 kilometra v plnom profile a bude začínať dočasným napojením cesty I/16 na rýchlostnú cestu R2 križovatkou pred Mýtnou. Jeho súčasťou má byť 11 mostných objektov, z ktorých sú tri dominantné estakády v dĺžke 1,36 kilometra, ako aj šesť protihlukových stien. Koniec úseku je naplánovaný v mimoúrovňovej križovatke Tomášovce.

debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlostná cesta #diaľnice #NDS