Súd zrušil ochranu teplární pred exekúciami, otvára Pente cestu k peniazom

Ochrana majetku štátom vlastnených výrobcov tepla pred exekúciou je v rozpore s ústavou. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd v Košiciach.

14.02.2018 19:49
debata (12)

Spomínané opatrenia presadila v roku 2015 predchádzajúca jednofarebná vláda premiéra Roberta Fica po tom, keď štátne teplárne Bratislavská teplárenská (BAT) prehrali mnohomiliónový spor s finančnou skupinou Penta.

Parlament v decembri roku 2015 hlasmi Ficovej strany Smer-sociálna demokracia prelomila veto prezidenta Andreja Kisku a potvrdil novelu zákona, na základe ktorej exekúcii nepodliehali nehnuteľnosti, peniaze, pohľadávky a iný majetok štátnych teplární, ktorý slúžia na výrobu a rozvodu tepla. Kiska, niektorí predstavitelia opozície aj skupina Penta vtedy vyjadrili pochybnosti o súlade zákona s ústavou.

Ústavný súd teraz rozhodol, že spomínaná ochrana pred exekúciami je v rozpore hneď s niekoľkými článkami ústavy, ako aj dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, vrátane práva vlastniť majetok.

BAT mala po rozhodnutí súdov zaplatiť skupine Penta takmer 30 miliónov eur. Podľa portálu sme.sk spoločnosť medzitým zaplatila asi tretinu dlžnej čiastky. Nie je vylúčené, že po rozhodnutí ústavného súdu bude exekúcia na majetok teplárne pokračovať. BAT má v Bratislave viac ako polovičný podiel na dodávkach tepla odberateľom.

Spor ohľadom platieb BAT vznikol pre zmluvu, na základe ktorej mala Bratislavská teplárenská platiť za teplo od bratislavskej paroplynovej elektrárne (PPC) bez ohľadu na to, či ho skutočne odoberie. Penta neskôr PPC predala, pohľadávka zo sporu s BAT ale súčasťou tejto transakcie nebola.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Ústavny súd #Bratislavská teplárenská