Orbán sa chce zbaviť monopolu ruského plynu dovozom z Rumunska

Maďarsko by podľa premiéra Viktora Orbána mohlo v blízkej dobe podpísať pätnásťročnú dohodu o dovoze zemného plynu z Rumunska, ktorá by pokryla zhruba polovicu maďarskej spotreby a výrazne znížila závislosť krajiny na dodávkach z Ruska. Informovali o tom agentúry MTI a Reuters.

10.02.2018 08:26
debata (21)

„Éra ruského plynárenského monopolu v Maďarsku sa skončí,“ citovala Orbána agentúra Reuters. Dovoz plynu z Rumunska by podľa premiéra mohol presahovať štyri miliardy kubických metrov ročne a mohol by sa začať po roku 2022.

V roku 2015 podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) dovoz plynu do Maďarska dosiahol 6,8 miliardy kubických metrov, zatiaľ čo domáca produkcia predstavovala 1,8 miliardy kubických metrov. V súčasnosti Maďarsko dováža väčšinu plynu z Ruska v rámci dlhodobej dodávateľskej dohody.

Maďarsko a Rumunsko sa tento týždeň podľa maďarskej vlády dohodli, že Rumunsko do roku 2020 vytvorí technické podmienky na vývoz zemného plynu do Maďarska, ktoré tak bude môcť dovážať plyn vyťažený v Čiernom mori.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #plyn #Rumunsko