Akciové trhy sa zatiaľ neupokojili, americké akcie zažili prudký prepad

Americké akcie vo štvrtok zažili ďalší prudký pokles, ich hlavné indexy sa prepadli o zhruba štyri percentá. Medzi investormi naďalej panujú obavy z rastu inflácie a úrokových sadzieb. Internetová spoločnosť Twitter však výrazne posilňovala vďaka prekvapivo priaznivým hospodárskym výsledkom. Vo štvrtok klesali aj európske akciové trhy, prepad sa pohyboval okolo dvoch percent.

09.02.2018 07:25
debata

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, vo štvrtok stratil 4,15 percenta, teda viac ako tisíc bodov, a uzavrel na 23 860,46 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 3,75 percenta na 2581 bodov a index technologického trhu Nasdaq sa znížil o 3,90 percenta na 6777,16 bodu.

Indexy Dow Jones a S&P 500 už stratili viac ako desať percent zo svojich rekordných maxím, na ktoré sa vyšplhali 26. januára. V pondelok sa Dow Jonesov index prepadol o 4,6 percenta, utrpel tak najprudší percentuálny pokles od augusta 2011. V utorok sa zvýšil o 2,33 percenta, čo predstavovalo najprudší percentuálny nárast od januára 2016. V stredu opäť klesol, ale len o necelú desatinu percenta.

Prudký pokles na amerických akciových trhoch začal už minulý týždeň v piatok, keď Dow Jonesov index stratil cez 2,5 percenta. Prekvapivo priaznivá správa o januárovom vývoji trhu práce v Spojených štátoch totiž vyvolala obavy, že inflácia aj úrokové sadzby sa budú zvyšovať rýchlejšie, než sa predpokladalo.

Cena akcií spoločnosti Twitter vo štvrtok vzrástla o zhruba 12 percent a uzavrela mierne nad hranicou 30 dolárov. Počas dňa vystúpila až na 35 dolárov, najviac od júla 2015. Firma oznámila, že vo štvrtom štvrťroku zarobila vyše 91 miliónov dolárov. Vykázala tak prvý štvrťročný zisk za svoju takmer dvanásťročnú existenciu.

Na devízovom trhu sa dolár počas štvrtkového obchodovania vyšplhal až na dvojtýždňové maximum voči košu popredných mien. Podporuje ho rast výnosov u dlhopisov vlády Spojených štátov. V závere obchodovania v New Yorku euro voči doláru strácalo zhruba 0,1 percenta na 1,2250 USD. Jednotná európska mena sa pred desiatimi dňami vyšplhala na trojročné maximum 1,2536 USD, odvtedy však oslabila o viac ako dve percentá.

Dolár v posledných dňoch ťaží z výpredaja na globálnych akciových trhoch a z vyhliadok na ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb v USA.

Podľa analytikov oslovených agentúrou Reuters je však terajšie posilňovanie americkej meny pravdepodobne len dočasné. „Vzostup dolára sa už blíži ku koncu,“ uviedol John Taylor, zakladateľ a prezident výskumnej spoločnosti Taylor Global Vision.

debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #USA