Elon Musk láme rekordy aj v Tesle. Automobilka mala rekordnú stratu

Čistá strata amerického výrobcu elektromobilov Tesla sa v štvrtom štvrťroku napriek silnému rastu tržieb zvýšila na rekordných 675 miliónov dolárov zo 121 miliónov dolárov pred rokom. Oznámila to v stredu firma, ktorej zakladateľom a generálnym riaditeľom je známy podnikateľ Elon Musk.

08.02.2018 00:00
debata (2)

Tesla zverejnila hospodárske výsledky deň potom, keď iná Muskova spoločnosť SpaceX uskutočnila úspešný premiérový let rakety Falcon Heavy, ktorá je najsilnejším raketovým nosičom súčasnosti. Raketa vyniesla do vesmíru jeden z elektromobilov firmy Tesla.

Bez zahrnutia mimoriadnych položiek automobilka vo štvrtom štvrťroku prerobila 3,04 dolára na akciu. Strata tak bola nižšia, než očakávali analytici. Tí ju podľa prieskumu agentúry Reuters odhadovali v priemere na 3,12 dolára na akciu.

Štvrťročné tržby spoločnosti Tesla vzrástli na 3,3 miliardy dolárov z 2,3 miliardy pred rokom. Firma už začiatkom januára oznámila, že vo štvrtom štvrťroku zvýšila dodávky zákazníkom medziročne o 27 percent na rekordných 29 870 vozidiel.

Tesla sa však stretáva s problémami zvyšovania výroby nového elektromobilu Model 3. Automobilka teraz predpokladá, že do konca prvého štvrťroka jeho produkcia dosiahne zhruba 2500 vozidiel týždenne. Pôvodne pritom plánovala, že sa už do konca minulého roka vyšplhá na 5000 vozov týždenne. Firma teraz vyrába tiež elektromobily Model S a Model X.

Elektromobil Model 3 je kľúčový pre dlhodobý úspech automobilky, pretože je jej cenovo najdostupnejším vozidlom, ktorý ju ako jediný môže zmeniť v masového výrobcu v čase, keď na trh s elektromobilmi vstupuje veľké množstvo nových konkurentov.

V celom minulom roku sa strata Tesly takmer strojnásobila na zhruba dve miliardy dolárov z predvlaňajších 675 miliónov dolárov. Automobilka od svojho vstupu na burzu v roku 2010 nikdy nevykázala celoročný zisk, upozornila agentúra AP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Motors #Elon Musk #Tesla Model 3