Šéf BIS o kryptomenách: Bublina, pyramída a ekologická katastrofa

K výzvam podporujúcim kontrolu bitcoinu a ďalších kryptomien sa pripojila aj Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS).

06.02.2018 19:53
debata (19)

Centrálne banky a regulačné úrady musia byť pripravené zasiahnuť proti prudkému rozširovaniu kryptomien, uviedol generálny riaditeľ BIS Agustin Carstens v utorok vo Frankfurte nad Mohanom. Podľa neho je potrebná ochrana spotrebiteľov a investorov a je nutné zabezpečiť, aby digitálne meny nezačali ohrozovať finančnú stabilitu.

„To, čo bolo pôvodne možno myslené ako alternatívny platobný systém bez štátneho zapojenia, sa medzičasom stalo kombináciou finančnej bubliny, pyramídovej hry a ekologickej katastrofy,“ varoval Carstens. Centrálne banky a finančné orgány musia detailne monitorovať predovšetkým väzby medzi virtuálnymi a reálnymi menami. „Centrálne banky musia byť pripravené zasiahnuť v prípade nutnosti.“

Mnohí ľudia si podľa Carstensa myslia, že kryptomeny vzhľadom na ich obmedzený objem nepredstavujú systémové riziko. Dodal však, že ak zodpovedné orgány neprijmú preventívne opatrenia, kryptomeny budú viac prepojené s hlavným finančným systémom a začnú predstavovať nebezpečenstvo pre finančnú stabilitu.

Bitcoin v utorok pokračoval v oslabovaní a jeho kurz dočasne padol pod hranicu 6000 USD. Klesali aj ďalšie kryptomeny, keď kurz etherea alebo ripple sa znížil až o vyše 20 %.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena