Akcioví investori stratili apetít, na krízu to nevyzerá

Po čiernom pondelku amerických akcií prišiel tmavý utorok aj inde vo svete. Na krízu to ale nevyzerá, iba na korekciu akciových trhov, ktoré vyleteli príliš vysoko.

06.02.2018 16:04
debata (6)

V najbližších dňoch sa ukáže, či a ako dlho bude prepad akciových trhov pokračovať a kde nájde novú rovnováhu. Situácia sa môže rýchlo stabilizovať a akcioví investori opäť budú optimisticky naladení, alebo sa obchodovanie ustáli na nižšej úrovni. Na výrazný prepad nie sú žiadne podstatné ekonomické dôvody, ani v prípade jednotlivých firiem, zaradených do akciových indexov, ani celých ekonomík ako sú USA, Európska únia, či ázijské ekonomiky.

Európske akciové trhy počas utorka spočiatku strácali okolo dvoch percent. Európsky index 50 vybraných spoločností EURO STOXX 50 mal po 15:00 SEČ mínus 2,27 %, ale postupne stratu zmazával, po 16.00 h bol v mínuse približne 1,92 %. Širší index STOXX Europe 600 sa pohyboval v mínuse dve percentá, neskôr okolo úrovne mínus 1,4 %. Obidva indexy však postupne rástli a tesne pred piatou popoludní boli v mínuse približne o jedno percento. Neskôr opäť klesli na hodnotu okolo mínus dve percentá.

Americké akcie však po páde do mínusov, ktoré trhy zaznamenali v piatok a pondelok, začali utorkové obchodovanie plusom, rástli v úvode približne o jedno percento.

Ázijské trhy, kde sa utorkové obchodovanie skončilo pred otvorením trhov v USA, sa ešte zviezli s pesimistickou pondelkovou náladou a oslabili o tri až päť percent.

6 debata chyba