Americké akcie zažili čierny pondelok

Americké akcie v pondelok prudko oslabili. Dow Jonesov index v jednej chvíli strácal vyše šesť percent a dostal sa pod hranicu 24 000 bodov. Akcie tak pokračovali v zostupe z rekordných maxím, dole ich tlačili obavy investorov z negatívnych dopadov rastu inflácie a úrokových sadzieb na ekonomiku Spojených štátov.

06.02.2018 07:00
debata (23)

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, sa počas pondelkového obchodovania prepadol až na 23 923,88 bodu, teda o takmer 1600 bodov. Neskôr časť strát zmazal a obchodovanie uzavrel s poklesom o 4,6 percenta, teda o viac ako tisíc bodov, na 24 345,75 bodu. Utrpel tak najprudší jednodňový percentuálny prepad od augusta 2011.

Na situáciu v USA v utorok reagovali aj ázijské burzy, ktoré strácali niekoľko percent. Podobná situácia bola aj v Austrálii.

Za „náhly šok“ označil prepad po euforickom začiatku roka analytik Tošihiko Macun zo spoločnosti Nikko Securities. K „skutočne krvavému kúpeľu“ potom prirovnal situáciu na burze v Sydney analytik Ben Le Brun. Agentúre DPA povedal, že neposilnila ani jediná akcia. Európske trhy strácali už v pondelok, v utorok pokračujú v prepade. Index Euro Stoxx 50, ktorý zahŕňa, prestížne európske firmy, po prvej hodine obchodovania strácal približne 1,5 percenta.

Širší index S&P 500 klesol o 4,1 percenta na 2648,94 bodu a index technologického trhu Nasdaq sa znížil o 3,78 percenta na 6967,53 bodu. Na poklese akciového trhu sa veľkou mierou podieľali napríklad energetické, bankové a priemyselné podniky, napísala agentúra AP.

V porovnaní so svojim tohtoročným maximom oslabil Dow Jonesov index o 8,5 percenta. Širší index S&P 500 z neho zostúpil o 7,8 percenta.

Za „najčiernejší deň pre akciové trhy za posledné roky“ označil voľný pád Dow Jonesovho indexu v deň, keď sa úradu ujal nový šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell, analytik Daniel Saurenz z firmy Feingold Research. „Veľa investorov naozaj prepadlo panike,“ povedal agentúre DPA správca portfólia spoločnosti QC Partners Thomas Altmann. Tú zosilnelo okrem iného aj množstvo automatických predajných príkazov typu stop-loss, ktoré si držitelia akcií nastavujú, aby zamedzili najväčším stratám, napísala agentúra DPA.

„Otázkou je, či sa investori, ktorí v posledných mesiacoch využívali každého poklesu k lacným nákupom, znovu vynoria, alebo zostanú zdržanliví,“ povedal agentúre AFP trhový analytik JJ Kinahan zo spoločnosti TD Ameritrade.

Americký prezident Donald Trump si v minulosti pripisoval zásluhy za rast tunajších akciových trhov. K poklesu sa na svojom twitteri zatiaľ nevyjadril. Biely dom však oznámil, že prezident verí vo „výnimočne silné“ základy ekonomiky, na ktoré sa sústredí.

Na devízovom trhu dolár posilnil vďaka rastu výnosov amerických dlhopisov. Euro voči doláru v závere obchodovania v New Yorku strácalo zhruba pol percenta a pohybovalo sa tesne pod 1,24 USD.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Wall street #burzy