Americkú centrálnu banku povedie neekonóm

Po štyroch rokoch dnes opúšťa kreslo jednej z najvýznamnejších finančných inštitúcií Janet Yellenová. Vo funkcii šéfa amerického Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky, ju nahradí Jerome Powell (64). Ten je po štyridsiatich rokoch prvým predsedom Fedu, ktorý nemá formálne ekonomické vzdelanie.

05.02.2018 11:30
Jerome Powell, Americká centrálna banka, Fed,... Foto:
Jeroma Powella na post šéfa americkej centrálnej banky Fed vybral prezident Donald Trump.
debata (3)

Už je známe, že Yellenová prejde do významného washingtonského Brookingsovho ústavu. „Teší ma, že budem v ňom pôsobiť,“ uviedla Yellenová v piatok v informácii, ktorú zverejnil americký think-tank. Ide o inštitúciu, ktorá existuje od roku 1916. Pracuje v nej aj Yellenovej predchodca vo Fede Ben Bernanke a bývalý viceprezident Fedu Donald Kohn. Nezávislý ústav sa zaoberá výskumom, analýzami a odporúčaniami pre politikov, ako viesť ekonomiku, štát, zahraničnú a rozvojovú politiku.

Powell rovnako ako jeho predchodkyňa, prvá žena na čele Fedu Janet Yellenová, podporuje umiernený prístup k menovej politike, charakterizovaný len pozvoľným zvyšovaním úrokových sadzieb. Analytici očakávajú, že Powellovo vymenovanie na čelo Fedu zaistí pokračovanie menovej politiky, ktorá vyhovuje investorom. V novembri 2017 pri vystúpení pred bankovým výborom Senátu Powell uviedol, že očakáva ďalší rast úrokových sadzieb v Spojených štátoch. Centrálna banka si však podľa neho musí zachovať schopnosť prispôsobiť svoju menovú politiku vývoju ekonomiky.

V roku 2012 republikána Powella vymenoval vtedajší americký prezident Barack Obama do Rady guvernérov Fedu, kde mal na starosti bankové predpisy pre Wall Street. V júni 2014 bol jeho mandát obnovený až do roku 2028.

Podľa majetkového priznania z polovice roka 2017 je hodnota Powellovho majetku medzi 20 až 55 miliónmi dolárov, no podľa amerických novinárov môže celková hodnota Powellovho imania dosahovať vyše 112 miliónov. Powell vyštudoval politické vedy na Princetonskej univerzite a právo na Georgetownskej univerzite, v roku 1979 získal titul doktor práv. Zo začiatku pôsobil ako advokát, no neskôr sa prepracoval na viceprezidenta investičnej banky Dillon, Read & Company. V rokoch 1990 až 1993 pôsobil ako vysoký úradník na americkom ministerstve financií.

Narodil sa 4. februára 1953 vo Washingtone. Je ženatý a má tri deti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Fed #Janet Yellenová #Jerome Powell #Americká centrálna banka