Lepší úrok pri vkladoch v bankách? Počkáte si niekoľko rokov

Sporitelia a investori by sa nemali podľa frankfurtskej banky Metzler tešiť, že im úroky zhodnotia ich bankové úspory a investície.

04.02.2018 19:39
debata (1)

Pozitívne reálne úroky nebudeme mať dlhý čas, počkáme si viac rokov, povedal Emmerich Müller, partner banky, ktorá bola založená v roku 1674. Dodal, že to je finančná represia skrytá v politike centrálnej banky.

Európska centrálna banka (ECB) koncom januára na tohtoročnom prvom zasadnutí potvrdila, že bude pokračovať v expanzívnej peňažnej politike. Jej základná úroková sadzba zostane na rekordne nízkej – nulovej úrovni. Bude pokračovať v nákupoch štátnych dlhopisov za miliardy eur. Tie by mali pokračovať do konca septembra tohto roku.

Tým, že centrálna banka zostáva na trhu aktívna ako hlavný nákupca dlhopisov, deformuje ceny," uviedol Müller. Dodal, že ak niekto platí mínusové úroky za niektoré druhy štátnych dlhopisov, potom nie je niečo v poriadku s ekonomicky zdravými cennými papiermi. ECB doteraz neuviedla dátum skončenia nákupov dlhopisov, ktorý sa začal v marci 2015.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #banky #sporenie