Nemecké odbory tlačia štrajkom na firmy. Chcú vyššie platy, 28-hodinový týždeň

Celodenným piatkovým varovným štrajkom v kovospracujúcom a elektronickom priemysle sa odborový zväz IG Metall pripravuje na šieste kolo tarifných rokovaní so zamestnávateľmi.

02.02.2018 19:06
debata (11)

Hlavnou nátlakovou skupinou sa stali automobilky na juhu krajiny. Varovný štrajk okrem iných postihol koncerny BMW, Audi, Daimler a Porsche. Predpokladá sa, že v predchádzajúcich dvoch dňoch sa na protestných akciách zúčastnilo okolo 200 000 zames­tnancov.

Šéf závodnej rady automobilky Porsche Uwe Heck... Foto: SITA/AP, Marijan Murat
Germany Strikes Šéf závodnej rady automobilky Porsche Uwe Heck (v strede) sa zúčastnil na štrajku v priestoroch automobilky v Stuttgarte v Nemecku.

Vedenie IG Metal v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko navrhlo zamestnávateľom, aby sa ďalšie rokovania začali v prvý deň nasledujúceho týždňa v Stuttgarte.

Odborári žiadajú pre zamestnancov automobilového a elektronického priemyslu plošné zvýšenie miezd o 6 %. Okrem toho majú mať právo na týždenný 28-hodinový pracovný čas. Rodičia s malými deťmi majú mať nárok na čiastočnú úhradu platu. Zamestnávatelia požiadavky odborárov rozhodne odmietajú. Pokladajú ich za protiprávne. Doteraz sa im nepodarilo, aby akcie odborárov zastavili pracovne súdy.

Minulý týždeň sa piate kolo rokovaní predstaviteľov IG Metall Bádenska-Württemberska a zamestnávateľov skončilo bez výsledkov. Odborový zväz na to odpovedal 24-hodinovým varovným štrajkom v 275 firmách, na ktorom by sa malo zúčastniť 500.000 ľudí.

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung informoval, že v automobilkách na juhu krajiny sa výroba v piatok o polnoci zastavila.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Nemecko