Globálne bohatstvo vzrástlo, Slovensko patrí medzi najbohatšie štáty

Svet v uplynulých dvoch dekádach evidoval výrazný rast celkového bohatstva, vyše dvadsiatka krajín však čelila poklesu príjmu na hlavu.

01.02.2018 16:01
debata (194)

Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila koncom minulého mesiaca Svetová banka (SB). Slovenská republika sa podľa metodiky SB nachádza v skupine najbohatších štátov, ktoré sú zároveň členmi Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Správa si všíma vývoj bohatstva 141 krajín medzi rokmi 1995 a 2014.

Po obdobných správach z roku 2006 a 2001 aktuálny dokument prvýkrát zahŕňa komponent „ľudský kapitál“, vyjadrený ako odhad osobných príjmov v zostávajúcej časti produktívneho veku. Ďalšími dvoma zložkami bohatstva sú prírodný kapitál (lesy a nerastné suroviny), a vyprodukovaný kapitál (budovy alebo infraštruktúra).

Ľudský kapitál podľa SB tvorí zhruba dve tretiny globálneho bohatstva, vyprodukovaný štvrtinu, a prírodný asi desatinu. V nízkopríjmových krajinách však prírodný kapitál predstavuje takmer polovicu (47 %) ich bohatstva, upozorňuje inštitúcia.

Globálne bohatstvo v sledovanom období podľa odhadov SB vyjadrené v stálych dolárových cenách vzrástlo o 66 % na 1 143 biliónov USD v roku 2014 z úrovne 690 biliónov USD v roku 1995. Vyše 20 nízkopríjmových krajín sa za uplynulé dve dekády posunulo do skupiny štátov so strednou úrovňou príjmov. Bohatstvo na hlavu vo vysokopríjmových krajinách OECD, kam patrí aj Slovensko, je však až 52-násobne vyššie než v skupine nízkopríjmových krajín. Pokles bohatstva na hlavu ale SB evidovala aj v niektorých štátoch OECD, ktoré zasiahla globálna finančná kríza z roku 2009.

Svetová banka upozorňuje, že vzhľadom na nižšie celoživotné príjmy ženy zodpovedajú za menej ako 40 % globálneho ľudského kapitálu. Dosiahnutie rodovej rovnosti by tak zvýšilo celkový ľudský kapitál o 18 %, tvrdí inštitúcia

194 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #Svetová banka