Úľavy na 13. a 14. platy sa musia ešte opraviť

Mesiace diskusií a na verejnosti stále žiaden návrh v paragrafovej podobe. Zavedenie čiastočných úľav od odvodov a daní pri 13. a 14. platoch sprevádzajú stále rozpaky. Najnovšie nie sú celkom spokojní odborári, a vyzerá to tak, že oprávnene. Ak by návrh prešiel tak ako je zatiaľ nevrhnutý, ľudia by mohli nielen získať, ale o časť peňazí aj prísť.

30.01.2018 13:05 , aktualizované: 31.01.2018 11:06
debata

Odborári problém vidia v tom, že vyplatený 13. a 14. plat by nemal byť započítaný do priemerného zárobku zamestnanca. „Hneď ako by sa 13. a 14. plat nezarátaval do priemeru, títo ľudia prídu v prípade dovoleniek, v prípade akejkoľvek náhrady príjmu o peniaze,“ povedal prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Jozef Kollár. Do konca týždňa by sa táto námietka odborov mala ešte vydiskutovať. Výška náhrady za dovolenku sa totiž počíta podľa výšky priemerného zárobku zamestnanca, počtu dní čerpania dovolenky a jeho pracovného úväzku.

Hoci odborári návrh vítajú, nepozdáva sa aj jeho hlavná časť, ktorá, naopak, podnikom vyhovuje – dobrovoľnosť celého systému. Podľa návrhu by firmy mohli svojim ľuďom vyplatiť dve odmeny navyše do sumy 500 eur za výhodnejších podmienok. Do konca tohto týždňa by malo byť na stole paragrafové znenie. Predložiť ho má poslanec Radovan Baláž (SNS). Aktuálne sa podľa neho stále dolaďujú detaily. Rokovať sa o ňom má už na aktuálne prebiehajúcej schôdzi parlamentu.

V súčasnosti vypláca takzvaný 13. plat koncom roka približne trištvrtina firiem. Po zvýhodnení by ich mohlo byť viac. Na trhu je totiž nedostatok kvalitných ľudí, a tak v niektorých regiónoch už zamestnávatelia bojujú o každého človeka.

Podľa štátnej tajomníčky ministerstva financií Dany Meager sa na samotnom návrhu, ktorý SNS predstavila vlani v decembri, nič nemení. Zvýhodnené 13. a 14. platy sa nebudú vyplácať aj v štátnom a verejnom sektore, vysvetlila Meager. Pre firmy majú byť dobrovoľné. Pôvodne SNS uvažovala aj o ich povinnom vyplácaní. „Máme pred sebou určitý fenomén na trhu práce, ktorý by sme radi eliminovali, a to je vyplácanie takýchto odmien v kešovej forme," povedala Meager. Oslobodený 13. a 14. plat podľa nej zamedzí špekulovaniu s vyplácaním odmien či znižovaniu hrubých miezd.

Zvýhodnené mzdy sa majú vyplácať dvakrát ročne – prvýkrát v júnovej výplate – 13. plat, a druhýkrát v decembrovej – 14. plat. Nárok na 13. plat s úľavami bude mať však len zamestnanec, ktorý vo firme odpracoval k aprílu toho-ktorého roka nepretržite dva roky. V júni by sa vyplácal prvýkrát oslobodený od zdravotných odvodov. Rok nato by bol oslobodený už aj od dane z príjmov fyzických osôb. Na účte tak ľudia uvidia maximálne okolo 450 eur v čistom. V súčasnosti pri odmene 500 eur v hrubom dostanú na účet okolo 411 eur v čistom. Zamestnanec by si tak oproti súčasnosti prilepšil o niečo vyše 40 eur a zamestnávateľ by na zdravotných odvodoch ušetril okolo 50 eur.

Zvýhodnený 14. plat dostane len ten zamestnanec, ktorý vo firme odrobil štyri roky. Pričom dostal v danom roku vyplatený aj 13. plat. Prvýkrát bude 14. plat plne oslobodený v decembri 2020 – na účet tak zamestnanec dostane maximálne 500 eur v čistom.

Návrh po dohode s koaličnými partnermi prešiel aj rokovaním tripartity. Firmy vzali návrh na milosť práve pre dobrovoľnosť. „Môže to znamenať vyššiu motiváciu zamestnávateľov, ktorí doteraz nevyplácali,“ povedal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Mestá a obce požiadali o vyčíslenie dosahov zavedenia 13. a 14. platov. „Chceme vedieť, čo nás to bude stáť a v akom časovom slede sa budeme musieť pripraviť, tak, aby sme rozpočtovali zodpovedne,“ povedal podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Milan Muška.

V prípade 13. a 14. platov ide podľa Meager o opatrenie, ktoré by nemalo mať priamy dosah na výdavky štátneho rozpočtu. „Ide o fiktívny výpadok potenciálnych príjmov,“ povedala. Do rozpočtu nepôjdu peniaze, ktoré by sa z takto vyplatených odmien vybrali, v prípade, že by neboli oslobodené od odvodov a daní. Podľa odhadov by to mohlo znamenať výpadok okolo 20 až 30 miliónov eur zo štátnej kasy na odvodoch a daniach.

Otázne stále zostáva aj oslobodenie 13. a 14. platu od garančného a úrazového poistenia, ktoré zrejme neumožňuje európska smernica. To platí zamestnávateľ – vo výške 0,25 percenta na garančné poistenie a 0,8 percenta na úrazové poistenie. V praxi ide približne o 5 eur na zamestnanca pri odmene 500 eur v hrubom.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #tripartita #13. a 14. plat