Premožiteľ Kažimíra má problém

Portugalský minister financií Mário Centeno, ktorý koncom vlaňajška porazil slovenského ministra financií Petra Kažimíra v boji o kreslo šéfa Euroskupiny, čelí korupčnej afére. Zatiaľ nie je jasné, aké bude mať dôsledky pre šéfa ministrov financií EÚ.

30.01.2018 14:00
Mario Centeno Foto: ,
Mário Centeno (vľavo) dostal v apríli dva lístky na zápas svojho obľúbeného klubu Benfica s Portom.
debata (32)

Ide o dve vstupenky, ktoré Centeno dostal vlani zadarmo na zápas svojho obľúbeného klubu Benfica s Portom. Vyšetrovatelia portugalskej prokuratúry prehľadali minulý týždeň ministerstvo financií. Web nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung sa zase odvoláva na nedeľné onlinové vydanie lisabonského týždenníka Expresso.

Hovorkyňa ministerstva informáciu potvrdila a dodala, že úrad spolupracuje s vyšetrovateľmi. Týždenník Expresso napísal, že ústrednou postavou vyšetrovania je prezident klubu Benfica Luis Vieira. Ide o jeho úlohu pri znížení daňovej povinnosti pre svojho syna, za čo mal Centeno žiadať dva lístky na uvedené stretnutie. Ministerstvo uviedlo, že Centeno nemal nijaký kontakt v daňovej záležitosti s Vieirovým synom. Súčasne potvrdilo, že Centeno dostal v apríli dva lístky na zápas.

Toto riešenie bolo údajne potrebné z bezpečnostných dôvodov. Tým sa údajne neporušili vládne predpisy o daroch pre vládnych predstaviteľov, lebo inak si vraj lístky nemohol normálne kúpiť. Povolený limit na hodnotu daru je stanovený na 150 eur.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Euroskupina #Mário Centeno