ECB bude pumpovať peniaze, kým nebude udržateľný rast

Európska centrálna banka (ECB) prestane pumpovať hotovosť do ekonomiky eurozóny až vtedy, keď bude presvedčená, že inflácia smeruje k jej cieľovej úrovni a dosiahne ju aj bez pomoci. Povedal to v pondelok hlavný ekonóm ECB Peter Praet.

29.01.2018 13:56
debata (5)

Praet, jeden z architektov a stúpencov programu nákupu dlhopisov v objeme 2,55 bilióna eur, tak reagoval na pribúdajúce výzvy niektorých členov banky. Tí žiadajú, aby zastavila tento program, ktorý podľa nich vedie k vytváraniu bublín na trhoch s nehnuteľnosťami a dlhopismi.

Praet ale uviedol, že skôr ako ECB prijme takéto rozhodnutie, musí mať istotu, že inflácia smeruje k jej cieľovej 2-% úrovni a dokáže ju dosiahnuť aj bez stimulov.

Dodal, že keď Rada guvernérov dospeje k záveru, že sú splnené tri kritériá trvalo udržateľného rastu, program nákupu aktív vyprší.

ECB minulý týždeň potvrdila, že bude pokračovať v nákupe dlhopisov minimálne do septembra 2018 a potom tak dlho, kým bude inflácia pod jej cieľovou hranicou. Zároveň sa zaviazala ponechať úrokové sadzby na svojich súčasných, extrémne nízkych úrovniach ešte dlho potom, ako zastaví nákupy.

Inflácia v eurozóne sa pohybuje nad hranicou 1 %, ale neočakáva sa, že by na budúci rok dosiahla 2-% cieľ ECB.

Guvernér holandskej centrálnej banky Klaas Knot však cez víkend vyhlásil, že „nevidí žiadny dôvod pokračovať v programe“ a prezident ECB Mario Draghi si ponecháva otvorenú možnosť na pribrzdenie posilňovania eura voči doláru.

Rast eura je totiž škodlivý pre infláciu, pretože robí vývoz drahším a dovoz lacnejším.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #dlhopisy #eurozóna