Automobilky testovali škodlivosť emisií aj na ľuďoch

Škodlivosť automobilových emisií sa v minulosti netestovala len na opiciach, ale dokonca aj na ľuďoch. Informoval o tom denník Süddeutsche Zeitung, podľa ktorého testy robila inštitúcia založená nemeckými automobilkami Volkswagen, BMW a Daimler.

29.01.2018 11:50 , aktualizované: 17:45
debata (20)

Na konci minulého týždňa sa ukázalo, že Európske výskumné združenie pre životné prostredie a zdravie v dopravnom sektore (EUGT), ktoré v roku 2007 založila trojica nemeckých automobiliek spolu s firmou Bosch, testovalo škodlivosť emisií naftových vozidiel na opiciach. Teraz je zrejmé, že predmetom testov boli tiež ľudia.

V správe o činnosti združenia za roky 2012 až 2015 sa totiž píše, že EUGT na odporúčanie svojej rady „podporilo krátkodobú inhalačnú štúdiu oxidu dusičitého u zdravých ľudí“. Rôzne koncentrácie oxidu dusičitého (NO2) sa potom testovali na 25 ľuďoch, pričom nebola „preukázaná žiadna reakcia na vdýchnutý NO2“. Nepreukázali sa údajne ani žiadne zápalové dôsledky NO2 na dýchacie cesty.

V čase, keď sa testy uskutočnili, už podľa Süddeutsche Zeitung firma Bosch nebola členom výskumného združenia, trojica automobiliek však áno. Spoločnosť Daimler výskum na ľuďoch tvrdo odsúdila a oznámila, že vyšetrí, ako k tomu došlo. Postup EUGT podľa firmy odporuje jej hodnotám a etickým princípom.

Už pred niekoľkými dňami sa trojica spoločností, ktoré v Nemecku čelia niekoľkým aféram a vzrastajúcemu tlaku politikov, dištancovala od testov na opiciach.

Súčasná kauza nie je jediná, ktorá je pre automobilky problematická. Európske úrady vyšetrujú údajnú dlhoročnú kartelovú dohodu nemeckých automobiliek Volkswagen, BMW, Daimler, Audi a Porsche. Magazín Spiegel tiež informoval, že tieto automobilky čelia aj podozreniu, že sa dohadovali na rovnakých podmienkach pre nákup ocele, čím sa podľa nemeckých úradov previnili proti hospodárskej súťaži.

Nemecká vláda: Eticky nezdôvodniteľné

Nemecká vláda testy ostro kritizovala. Jej hovorca Steffen Seibert na tlačovej konferencii v Berlíne vyhlásil, že nie sú v žiadnom prípade eticky zdôvodniteľné. Vyvstáva podľa neho viacero otázok, kto za testami stál. Vec sa musí vyšetriť. Žiadne pochopenie pre podobné testy nemá podľa hovorcu ani ministerstvo dopravy, ministerstvo životného prostredia testy označilo za neseriózne a nehanebné.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #emisie