Ekonomika USA vlani rástla o 2,3 percenta

Ekonomika Spojených štátov vo štvrtom štvrťroku spomalila tempo rastu na 2,6 percenta, zatiaľ čo o štvrťrok skôr rast v prepočte na celý rok predstavoval 3,2 percenta.

26.01.2018 18:19
debata (2)

Hlavnou príčinou je vzostup deficitu zahraničného obchodu a spomalenie rastu zásob vo firemnom sektore. Vo svojom rýchlom odhade to v piatok uviedlo americké ministerstvo obchodu.

Analytici, ktorých oslovila agentúra AP, očakávali spomalenie tempa rastu iba na 2,8 percenta. Za celý minulý rok sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil o 2,3 percenta, o rok skôr rast dosiahol 1,5 percenta. Priemerné ročné tempo od konca krízy dosahuje 2,2 percenta.

O rast ekonomiky v poslednom minuloročnom štvrťroku sa zaslúžil hlavne najrýchlejší rast spotrebiteľských výdavkov od jari 2016 a tiež veľký nárast bytovej výstavby. Spotrebiteľské výdavky, ktoré sa na hospodárske aktivite podieľajú zhruba 70 percentami, sa zvýšili o 3,8 percenta po raste o 2,2 percenta v predchádzajúcom štvrťroku. Investície firiem do nových závodov a zariadení sa zvýšili o 6,8 percenta a výdavky na bytovú výstavbu po dvoch štvrťrokoch poklesu vzrástli o 11,6 percenta.

Značný nárast deficitu obchodnej bilancie však z rastu ekonomiky odkrojil 1,1 percentuálneho bodu a ďalších 0,7 percentuálneho bodu padlo na vrub slabšieho tempa budovania firemných zásob.

Daňová reforma by sa tento rok mala premietnuť do zrýchlenia tempa hospodárskeho rastu. Administratíva prezidenta Donalda Trumpa tvrdí, že daňové škrty, deregulácia a tvrdšie presadzovanie obchodnej legislatívy zdvihne HDP v nasledujúcich rokoch aspoň na tri percentá. Trump je presvedčený, že reforma bude pre ekonomiku „raketovým palivom“ a že Američanov povzbudí k väčším výdavkom a podniky k zvyšovaniu investícií.

Mnohí ekonómovia sa ale domnievajú, že svižný rast bude len krátkodobý a že k zvýšeniu HDP v tomto roku prispeje asi 0,4 percenta a v budúcom roku okolo 0,2 percenta. Rast úrokových sadzieb okrem toho podľa nich vráti tempo rastu na zhruba 2,2 percenta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP