OZ KOVO podpísal memorandum s odborármi slovenských automobiliek

Memorandum o vzájomnej spolupráci v automobilovom priemysle, vzájomnej podpore a spoločnom postupe v oblasti kolektívneho vyjednávania podpísali vo štvrtok v Žiline zástupcovia Odborového zväzu (OZ) KOVO a základných organizácií (ZO) OZ KOVO v PSA Peugeot Citroën Slovakia, s.r.o., Volkswagen Slovakia, a.s., a Kia Motors Slovakia, s.r.o.

25.01.2018 13:33
debata

„Podpis memoranda je deklaráciou toho, že aj zamestnanci sa spájajú, spolupracujú a vytvárajú, myslím si, adekvátnu protiváhu zamestnávateľom a zamestnávateľským zväzom. OZ KOVO víta spoluprácu ZO a všemožne ju podporuje. Sme si vedomí, že len vzájomná spolupráca môže zlepšiť naše výsledky. Predovšetkým koordináciu a výmenu informácií v kolektívnom vyjednávaní,“ povedala podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková.

Podľa predsedu ZO OZ KOVO KIA Žilina Miroslava Chládeka je hlavným motívom memoranda spojiť odborové organizácie nielen v automobilkách, ale u všetkých dodávateľov a subdodávateľov. „A vyzvať zamestnancov, ktorí sú súčasťou automobilového priemyslu, aby si vytvárali odborové organizácie, organizovali sa, aby spolu riešili mzdové a sociálne postavenie u zamestnávateľa. Aj zamestnávatelia v automobilovom priemysle sa veľmi výrazne koordinujú a spolupracujú. Vidíme to na pôde kolektívneho vyjednávania, keď majú veľmi podrobné informácie jeden o druhom. Napriek tomu, že sú konkurencia,“ podotkol Chládek.

Predseda ZO OZ KOVO PCA Slovakia v automobilke PSA Peugeot Citroën Slovakia Milan Minárech doplnil, že výsledkom memoranda má byť aj užšia spolupráca medzi jeho signatármi. „Po dlhodobej spolupráci sme sa rozhodli podpísať memorandum ako prejav toho, že sa rešpektujeme a máme si spoločne čo povedať. Sme stále najsilnejší zväz na Slovensku a zastupujeme veľké množstvo zamestnancov, ktorí nám fandia a chcú s nami do toho ísť. Takže je na čase dať slovenským zamestnancom takúto dôležitú správu,“ zdôraznil Minárech.

Podľa predsedu ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia Branislava Chmúrneho umožní memorandum užšiu spoluprácu medzi signatármi v rámci mzdovej a sociálnej politiky. „Automobilový priemysel a my ako automobilky sme ťahúňom slovenskej ekonomiky. K memorandu prizývame aj ďalšie základné organizácie, ktoré sú združené pod OZ KOVO v rámci komisie automotive,“ dodal Chmúrny.

"Sme si vedomí, že najdôležitejšia komodita je informácia. Mať dostatok informácií v kolektívnom vyjednávaní je úplne kľúčové. Komisia automotive je naozaj dobrou platformou na to, aby si ZO vymieňali skúsenosti z praxe. Aby sme robili možno aj osvetu a ďalej sa otvárali dodávateľským a subdodávateľským firmám. A práve memorandum je deklarovaním spolupráce, ktorá už bola etablovaná v rámci komisie automotive. Preto aj naša výzva smeruje k ďalším základným organizáciám, aby sme vytvorili efektívnu sieť s výmenou informácií,“ uzavrela Benedeková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #automobilky