Nórom nestačia elektromobily, elektrické chcú mať aj lietadlá

Nórske aerolinky sa chcú vzdať spaľovacieho motora ako prvé na svete. Do roku 2040 plánujú nasadiť na všetky krátke lety elektrické lietadlá. Týkalo by sa to všetkých vnútroštátnych letov a letov do susedných hlavných miest škandinávskych štátov.

24.01.2018 09:24
debata (10)

„Domnievame sa, že všetky lety kratšie ako 1,5 hodiny môžu obslúžiť úplne elektrizované stroje,“ citoval štátnu leteckú spoločnosť Avinor poľský denník Gazeta Wyborcza. Firma sa chystá testovať komerčnú trasu, na ktorú by nasadila malé elektrické lietadielko s 19 sedadlami. Testy sa majú začať v roku 2025.

Vnútroštátne lety sa podieľajú na nórskych emisiách skleníkových plynov 2,4 percentami. To je viac ako dvojnásobok, než koľko ich vzniká pri medzištátnych letoch, uviedol denník s odvolaním sa na oficiálne štatistiky. Elektrický pohon tiež zníži najmenej o polovicu hladinu hluku a prevádzkové náklady lietadiel, napísala Gazeta Wyborcza.

Nórsko je najväčším producentom ropy a plynu v západnej Európe. Paradoxne je tiež lídrom na poli elektromobility, podiel elektromobilov je na tunajšom trhu väčší než v akejkoľvek inej krajine na svete. Vlani tvorili elektrické a hybridné vozidlá viac ako polovicu všetkých novo registrovaných automobilov.

Cesta k úplnej elektrifikácii ale bude ešte dlhá. Prechodne bude nutné vziať za vďaku technológiami na polceste, ako sú biopalivá a hybridné riešenie kombinácie palivového motora a elektromotora, uzatvára poľský denník.

Svoj zámer spoločne pracovať na zostrojení prvého hybridného lietadla čiastočne poháňaného elektrinou ohlásili vlani v novembri firmy Airbus, Rolls-Royce a Siemens. Vzniknúť by malo do roku 2020.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Nórsko #ekológia