Embraco podpísalo so zamestnancami novú kolektívnu zmluvu

Vedenie spoločnosti Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi a miestna odborová organizácia OZ KOVO podpísali v pondelok (22.1.) kolektívnu zmluvu na štyri roky. Podpisu predchádzali zložité rokovania najmä o mzdovej politike na roky 2018 a 2019, s výsledným kompromisom sú spokojné obe strany.

23.01.2018 09:05
debata

„Navýšenie miezd na najbližšie dva roky považujeme v našom regióne za nadštandardné. Veríme, že táto forma mzdovej politiky zohľadní potreby našich zamestnancov najmä pred Vianocami a letnou dovolenkou," konštatoval generálny riaditeľ závodu Marcelo Borba.

Najvýraznejšou zmenou v oblasti mzdovej politiky je zavedenie ročného bonusu do výšky 700 eur v tomto roku a do výšky 800 eur v roku 2019. V tejto sume je zahrnutý aj bonus za počet odpracovaných rokov, ktorý spoločnosť zavádza na návrh zamestnancov.

„Kolektívna zmluva predstavuje rovnováhu medzi očakávaniami zamestnancov, situáciou na trhu a zachovaním stability závodu," dodal Borba s tým, že Embraco pokračuje vo vyplácaní mesačnej variabilnej zložky mzdy pre zamestnancov vo výrobnom procese, ktorú budú môcť sami ovplyvniť svojimi výsledkami. Mesačne si tak budú môcť prilepšiť o ďalších 5 percent z výšky ich základnej mzdy.

Navyše spoločnosť doplnila do variabilnej zložky mzdy 15 eur mesačne pre rok 2018 a 30 eur pre rok 2019, kde odmení zamestnanca za vzornú dochádzku. Celkové príjmy zamestnancov v spoločnosti vzrastú podľa Borbu medziročne v priemere o 11 percent v tomto roku a o ďalších 6 percent na budúci rok.

„Sme spokojní, došlo ku kompromisu, museli sme ustúpiť my zo svojich požiadaviek ale aj zamestnávateľ ustúpil, takže je to dobré," zhodnotil pre TASR predseda odborovej organizácie OZ Kovo Juraj Hojnoš.

Rokovanie medzi zamestnancami a vedením najväčšieho zamestnávateľa na Spiši trvali niekoľko týždňov a pracovníci výrobcu kompresorov a kondenzačných jednotiek nevylúčili ani štrajk. „Keďže sme sa dohodli a kolektívna zmluva je podpísaná, štrajkovú pohotovosť, ktorá trvala od 8. januára, sme odvolali," uzavrel Hojnoš.

debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Odbory #Embraco