Grécko získalo lepší rating, zostáva však v špekulatívnej kategórii

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zlepšila hodnotenie dlhodobých záväzkov Grécka o jeden stupeň na úroveň B.

20.01.2018 09:37
debata (1)

Poukázala na hospodárske a rozpočtové vyhliadky tejto silne zadlženej krajiny, ktoré sa zlepšujú. Ratingový výhľad zostáva pozitívny, čo signalizuje, že S&P by v dohľadnej dobe mohla prikročiť k ďalšiemu zlepšeniu úverového hodnotenia. Grécky rating zatiaľ stále zostáva v špekulatívnej kategórii.

Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať medzinárodných veriteľov o úverovú pomoc. V súčasnosti krajina prechádza už tretím záchranným programom, v rámci ktorého by počas troch rokov mala dostať až 86 miliárd eur.

Tento rok v júli sa Grécko po trojročnej prestávke vrátilo na dlhopisové trhy, aby otestovalo trhové podmienky pred vypršaním záchranného programu v polovici budúceho roka.

Úverový rating je dôležitým vodidilom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek. Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo inému subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu. Ak sa rating nachádza v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov danej krajiny investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú dôchodkové fondy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Standard & Poor's