Ťažba ropy v USA vzrastie. IEA hovorí o explozívnom raste

Vďaka nedávnemu prudkému zdraženiu čierneho zlata počíta čoraz viac expertov s rýchlym nárastom ťažby ropy v USA.

19.01.2018 15:26
debata (14)

Podľa v piatok zverejnenej mesačnej správy Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) sa produkcia ropy v USA tento rok zvýši „explozívne“. Vo svojej poslednej mesačnej správe zverejnenej vo štvrtok (18. 1.) sa podobne vyjadrila aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Podľa posledných údajov americkej vlády sa pohybuje produkcia čierneho zlata v USA aktuálne na úrovni takmer 10 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo je len tesne pod rekordným maximom. Čím viac stúpne cena na svetovom trhu, tým viac sa firmám v USA oplatí relatívne drahá ťažba ropy z bridlíc.

IEA konkrétne prognózuje, že ťažba ropy mimo štátov OPEC tento rok vzrastie o 1,7 milióna barelov denne. IEA tak v porovnaní s predchádzajúcou mesačnou správou zvýšila svoju predpoveď o 100.000 barelov.

Obdobný scenár očakáva aj kartel OPEC, ktorý zverejnil svoju mesačnú správu vo štvrtok. Podobne varovali pred prudkým nárastom produkcie v USA aj analytici investičnej banky Goldman Sachs.

V priebehu tohto týždňa sa ceny ropy dostali na vyše 3-ročné maximá, keď cena americkej ropy WTI vyskočila až na 64,89 USD (53,04 eura) za barel a cena severomorskej ropy Brent až na 70,37 USD za barel. Jednou z príčin bolo aj aktuálne oslabenie amerického dolára. Ceny čierneho zlata naďalej podporuje dohoda medzi OPEC a ďalšími veľkými producentskými štátmi na čele s Ruskom o obmedzení ťažby.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #IEA