Ukrajina schválila zákon o privatizácii, ktorý žiada MMF

Ukrajinskí zákonodarcovia vo štvrtok schválili zákon, ktorého cieľom je urýchliť privatizáciu viac ako 3000 prevažne stratových štátnych podnikov a posilniť jej transparentnosť. Informuje o tom agentúra Reuters.

18.01.2018 16:06
debata (33)

Schválenie zákona je jednou z podmienok pre získanie ďalšej finančnej pomoci od Medzinárodného menového fondu (MMF).

Privatizácia by mohla podporiť štátny rozpočet a priviesť nových zahraničných investorov. Predvlani Kyjev neuspel pri pokuse presadiť prvý veľký privatizačný projekt, keď predaj závodu na výrobu hnojív v Odese neprilákal žiadneho záujemcu. Ukrajina sa teraz snaží ubezpečiť investorov a zahraničných podporovateľov, že je odhodlaná bojovať s korupciou a modernizovať svoju ekonomiku.

„Najväčšou oblasťou korupcie sú dnes štátne podniky, ktoré boli desiatky rokov využívané na vytváranie korupčných systémov,“ povedal zákonodarcom pred hlasovaním premiér Volodymyr Hrojsman. „Tento zákon nám dáva príležitosť vytvoriť v blízkej budúcnosti na Ukrajine desaťtisíce pracovných miest a podmienky pre výrazný hospodársky rast,“ dodal.

Vláda odhaduje, že tento rok vďaka schváleniu zákona získa predajom štátnych podnikov 21,5 miliardy hrivien (približne 600 miliónov eur). Zákon zahŕňa napríklad povinné tendre na medzinárodných poradcov, ktorí by mali pomáhať s prípravou privatizácie väčších podnikov. Umožňuje tiež postupné znižovanie ceny podnikov v prípade neúspešných privatizačných pokusov.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #privatizácia #Ukrajina