Zamestnanci Embraca v Spišskej Novej Vsi sú v štrajkovej pohotovosti

Zamestnanci spoločnosti Embraco v Spišskej Novej Vsi sú od pondelka 8. januára v štrajkovej pohotovosti.

09.01.2018 14:21
debata (8)

„Vyhlásili sme ju, pretože sme sa nedohodli so zamestnávateľom na mzdových podmienkach pre ďalších rok, teda na tento rok,“ vysvetlil v utorok pre agentúru SITA predseda základnej organizácie Odborového zväzu KOVO Juraj Hojnoš. Kolektívne vyjednávania v spišskonovoveskom závode na výrobu chladiarenských kompresorov a kondenzačných jednotiek zatiaľ pokračujú. V prípade, že zamestnávateľ akceptuje požiadavky zamestnancov, odborári kolektívnu zmluvu podpíšu.

„Ak bude zamestnávateľ neústupčivý a nebude chcieť pristúpiť na oprávnené požiadavky zamestnancov, vyhlásime ostrý štrajk a prerušíme výrobu,“ dodal Hojnoš. V závode podľa jeho slov pracuje približne 2 300 zamestnancov.

Rokovania medzi vedením závodu Embraco Slovakia a miestnou odborovou organizáciou OZ KOVO o mzdovej politike pre roky 2018 a 2019 majú za sebou 20 kôl a naďalej pokračujú, uvádza sa to v stanovisku Embraca, ktoré agentúre SITA poskytol Anton Oberhauser z PR oddelenia spoločnosti. „Obe strany už dospeli k vzájomnej dohode pri viacerých bodoch novej kolektívnej zmluvy. Ďalšie diskusie sa zameriavajú predovšetkým na mzdovú politiku na najbližšie obdobie,“ tvrdí spoločnosť.

Návrh manažmentu najväčšieho zamestnávateľa v regióne Spiša predpokladá posilnenie variabilnej zložky mzdy, ktorá bude vyplácaná len na základe lokálnych výsledkov závodu.

„Návrh ráta aj s postupným zavedením 13. platu vo forme ročného bonusu. Embraco podľa aktuálneho návrhu okrem iného počíta so zvýšením základných miezd. Pre takmer polovicu zamestnancov by takéto navýšenie v priebehu najbližších dvoch rokov predstavovalo viac ako 18-percentný nárast ich ročného príjmu oproti roku 2017,“ informuje spoločnosť.

Rovnako uvádza, že je otvorená ďalšiemu vyjednávaniu a nájdeniu optimálneho riešenia pre obe strany, zároveň si chce zachovať svoju konkurencieschop­nosť na trhu a pozíciu stabilného zamestnávateľa v regióne.

Podobný problém riešil zväz a spoločnosť rovnako na prelome rokov 2016 a 2017, zložité rokovania vtedy trvali takmer štyri mesiace. Pre nízke platy na Spiši sa začiatkom decembra 2016 uskutočnil aj protestný pochod v Spišskej Novej Vsi. „Po pochode sa karta obrátila a zamestnávateľ nám vyšiel v ústrety, dohodli sme navyšovanie platov, s ktorým boli zamestnanci spokojní,“ uviedol Hojnoš. Išlo o medziročné zvýšenie tarifných platov v priemere o šesť percent.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Spišská Nová Ves #Embraco