Ekonomická nálada v eurozóne je najlepšia od roku 2000

Ukazovateľ ekonomickej nálady v eurozóne na konci minulého roka pokračoval v raste na nové maximum za viac ako 17 rokov.

08.01.2018 21:18
debata

Index nálady sa zvýšil oveľa viac, než očakávali analytici a nálada sa zlepšila vo všetkých sektoroch, na čele s priemyslom a službami. Vyplýva to zo správy, ktorú v pondelok zverejnila Európska komisia.

Index ekonomickej nálady v krajinách platiacich eurom v decembri stúpol na 116 bodov, zatiaľ čo v novembri bol na 114,6 bodu. Je tak najvyššie od októbra 2000 a nad dlhodobým priemerom, ktorý je 100 bodov. Analytici v ankete agentúry Bloomberg očakávali rast indexu na 114,8 bodu.

Nálada sa zlepšila vo všetkých sektoroch na čele s priemyslom a službami. Lepšia je aj spotrebiteľská nálada.

Ekonomiku eurozóny v posledných desiatich rokoch ničili krachy bánk, rekordná nezamestnanosť a dlhová kríza. Teraz sa podľa analytikov zdá, že sa znovu postavila na nohy. Za rok 2017 by tempo hospodárskeho rastu 19 krajín platiacich eurom mohlo byť najvyššie od začiatku finančnej krízy, ekonomika má pritom zostať silná aj tento rok.

Správy z minulého týždeň ukázali, že ekonomická aktivita v regióne na konci roka bola najsilnejšia za takmer sedem rokov. Nezamestnanosť pritom pokračuje v poklese. V Španielsku je miera nezamestnanosti najnižšia za deväť rokov, v Nemecku je dokonca najnižšie za dobu, čo sa tieto dáta sledujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #eurozóna #ekonomická nálada