Slovensko zdaní aj Uber či Air B&B

Ministerstvo financií upriamilo od nového roka svoju pozornosť na poskytovateľov služieb prostredníctvom digitálnych platforiem.

05.01.2018 18:08
debata (1)

Ako informoval rezort financií, od začiatku januára tak čakajú spoločnosti ako sú UBER, Air B&B, booking.com či ďalšie, nové povinnosti pri poskytovaní ich služieb na Slovensku. Po novom budú musieť všetky príjmy plynúce z poskytovania služieb na území našej krajiny zdaňovať na Slovensku.

„Chceme zabrániť odlivu ziskov mimo Slovenska. Slovensko je jednou z prvých krajín, ktorá pristúpila k riešeniu zdaňovania tejto modernej formy podnikania,“ konštatoval šéf rezortu Peter Kažimír.

Novela zákona o dani z príjmov zavádza povinnosť poskytovateľom služieb cez digitálne platformy registráciu stálej prevádzkarne na území Slovenska, v prípade že tu poskytujú opakovane svoje služby formou sprostredkovania dopravy a ubytovania. Následne sa príjmy takejto prevádzkarne budú zdaňovať daňou z príjmu.

Ako vysvetlilo ministerstvo, v prípade, že poskytovateľ služieb, ktorým je zahraničná spoločnosť, takúto stálu prevádzkareň nezaregistruje, uplatní sa režim takzvanej zrážkovej dane. To znamená, že z poplatku, ktorý podnikateľ odvedie zahraničnej spoločnosti za používanie jej platformy mu bude zrazená 19-percentná alebo 35-percentná zrážková daň v závislosti od sídla skutočného príjemcu platby. V prípade prepravných služieb bude mať teda povinnosť zraziť a odviesť daň konkrétny vodič a pri ubytovacích službách konkrétne ubytovacie zariadenie, ktoré využívajú služby zahraničných portálov, ktoré si na Slovensku nezaregistrujú stálu prevádzkareň.

Podľa ministerstva tieto opatrenia majú tiež za cieľ zaistiť spravodlivé podnikateľské prostredie, aby operátori digitálnych platforiem, ktoré sú riadne zaregistrované a platia dane na Slovensku neboli znevýhodnení proti tým, ktorí zámerne presúvajú svoje zisky do daňových rajov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Uber