Kažimír: Vyrovnaný rozpočet v roku 2020 je realizovateľný

"Dnes je tento cieľ realizovateľný, pretože ekonomický rast a parametre ekonomiky tomu pomáhajú," zdôraznil v rozhovore pre TASR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

04.01.2018 14:49
debata (4)

V tomto roku má deficit verejných financií podľa schváleného rozpočtu prvýkrát klesnúť pod hranicu 1 % na úroveň 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku sa má schodok znížiť na 0,1 % HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia.

„Ja som vďačný, že sa podarilo dosiahnuť dohodu na tom, že deficit bude medziročne klesať. Aj reprezentanti koalície doma akceptovali, že dodržiavanie medzinárodných pravidiel je dôležité, aj keď sa nie vždy musí dať dobre predať na domácej politickej scéne,“ zhodnotil Kažimír. Napriek napätejšej politickej situácii došlo podľa neho vlani k dohode na rozpočte „vo veľmi konštruktívnej atmosfére“.

Zároveň upozornil, že pri riadení rozpočtu je potrebné rešpektovať aj každodennú realitu a príležitosti, ktoré sa objavia. „Všetko je otázka zváženia možností aj potrieb. Sú veci, ktoré z pohľadu potreby spoločnosti môžu mať väčšiu váhu, ako naháňanie nejakého účtovného cieľa,“ konštatoval minister.

Ako príklad z nedávnej minulosti uviedol investíciu automobilky Jaguar Land Rover na Slovensku. Dobudovanie jej areálu a súvisiacej infraštruktúry stojí veľa peňazí, je to však príležitosť, ktorú je potrebné využiť. Úlohou ministerstva financií je nájsť na to zdroje.

Kažimír pripomenul, že v súčasnosti zažívame z hľadiska ekonomického vývoja najlepšie časy od roku 2008. To je podľa neho obdobie príležitosti dostať do poriadku verejné financie, ale zároveň aj čeliť výzvam modernizovať krajinu.

„Jedno aj druhé je potrebné. Je potrebné sťahovať nožnice medzi príjmami a výdavkami a dostať denno-denný život štátu a verejného sektora do rovnovážneho stavu a neprodukovať dlh. Na druhej strane je správne využiť dobré časy aj na to, aby sme dobiehali potreby investičného dlhu, ale aj riešili štrukturálne problémy, ktoré si vyžadujú peniaze, teda školstvo alebo zdravotníctvo,“ doplnil minister financií.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Peter Kažimír