Trump vyzval americkú poštu, aby Amazonu zdražila balíky

Americký prezident Donald Trump v piatok vyzval na twitteri americkú poštovú službu, aby si za doručovanie balíkov internetového predajcu Amazon účtovala "oveľa viac".

30.12.2017 09:33
debata (5)

Napísal, že zatiaľ čo pošta vykazuje v Spojených štátoch každoročne niekoľkomiliardové straty, účtuje Amazonu a ďalším firmám za doručovanie balíkov len nízke sumy, a umožňuje im tak vyššie zisky.

Poštová služba funguje v Spojených štátoch ako nezávislá agentúra federálnej vlády a podľa svojho webu nepoberá na prevádzku žiadne peniaze od daňových poplatníkov. Jej sadzby neurčuje prezident, ale ním menovaná Poštová regulačná komisia. Tá v novembri zvýšila ceny za balíkové zásielky o dve percentá.

Amazon založil Jeff Bezos, ktorý zostáva jeho hlavným výkonným riaditeľom. Podľa agentúry Bloomberg je najbohatším človekom na svete. Bezos tiež vlastní denník The Washington Post, ktorý Trump opakovane kritizuje.

Americká pošta doručuje približne 62 percent zásielok Amazonu. V predvianočnej sezóne to je 3,5 až 4 milióny zásielok denne. Pri 21 percentách dodávok spoločnosť využíva služby firmy UPS a ďalej potom využíva FedEx, uviedla agentúra Reuters.

V minulosti Amazon zvažoval, že zásielky bude doručovať sám. Za rok 2015 predstavovali jeho výdavky na dopravu 11,5 miliardy dolárov, čo predstavuje 46 percent celkových ročných prevádzkových nákladov.

Akcie Amazonu v reakcii na tento Trumpov tweet strácali v závere obchodovania 1,4 percenta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Amazon #Donald Trump